Ronald Reagan – vapaamman maailman esitaistelija

George W. Bush pyrkii paistattelemaan äsken (6.6.) kuolleen Ronald Reaganin (1911-2004) suosiossa. Todellisuudessa hän on lähes edeltäjänsä vastakohta.

Kylmän sodan voittaja

Reagan ei voittanut kylmää sotaa vain antamalla markkinatalouden osoittaa ylivertaisuutensa eikä nopeuttanut voittoa vain pakottamalla Neuvostoliiton suuntaamaan suuren osan resursseistaan kilpavarusteluun. Myös Reaganin tinkimätön suhtautuminen kommunismiinja hänen loistava retoriikkansa olivat merkittäviä aseita taistelussa pahaa vastaan, ja ne antoivat tärkeää moraalista tukea toisinajattelijoille.

Kun Natan Sharansky vapautettiin yhdeksän gulag-vuoden jälkeen, hän kertoi Reaganille, miten tämän sanat kulkivat vangilta toiselle pakkotyöleireillä ja osoittivat heille, ettei maailma ole unohtanut heitä ja että vastarinta totalitarismille on mahdollista.

Puolan Solidaarisuus-liikkeen johtaja ja ensimmäinen demokraattinen presidentti Lech Walesa kiitteli myös Reagania: ”Me Puolassa otimme hänet niin henkilökohtaisesti. Miksikö? Koska me olemme hänelle vapautemme velkaa.”

Reaganin veroale rahoitti itse itsensä

Väitetään, että Reaganin ”tarjonnan taloustiede” (supply-side economics) aiheutti USA:n budjettivajeen. Näin ei ole: Reaganin veronalennuksista huolimatta USA:n tuloverojen tuotot nousivat 244 miljardista 467 miljardiin dollariin, reaalisesti 25 %. Veronalennukset siis rahoittivat itse itsensä. Tämä ei ole yllättävää, sillä vuonna 1980 USA:n verotaso oli päätähuimaava. Vanhalla veroasteella talouskasvu olisi ollut hitaampaa, vaikkakin vielä vuonna 1988 verotulot olisivat saattaneet olla vieläkin korkeampia. Ajan mittaan sekin ero olisi kääntynyt päinvastaiseksi.

Samaan aikaan julkisen sektorin menoja paisutettiin reaalisesti 28 %, mistä Reaganin kaudella syntynyt vaje johtui. Reagan silti käytti 78 kertaa veto-oikeuttaan kongressin lisämenoesityksiä vastaan siinä missä George W. Bush ei ole rohjennut tehdä sellaista kertaakaan. Bush on paisuttanut liittovaltion menoja enemmän kuin kukaan viidestä edellisestä presidentistä, ja pääasiassa kyse on maatalous- ja teollisuustuista ym. hallituksen ohjelmista, ei asemenoista. Päälle tulevat vielä muun sääntelyn kuten tullimuurien valtavat epäsuorat kustannukset.

Reagan ei tuominnut homoja

Vasemmisto tuntuu olettavan, että republikaani on automaattisesti johdonmukaisen konservatiivinen, ja siksi jotkut ovat syyttäneet Reagania homovastaisuudesta. Reagan ei kuitenkaan suhtautunut homoihin tuomitsevasti. Hänestä oli ihmisten yksityisasia, ei valtion asia, mitä ihmiset yksityisesti tekevät. AIDS:n vastainen taistelu oli hänelle ”top priority” jo vuonna 1985, mitä se ei suinkaan ollut esim. Suomen huippupoliitikoille.

Itse asiassa Reaganin mielestä oli harhaanjohtavaa kutsua republikaaneja konservatiiveiksi ja demokraatteja liberaaleiksi, kun asia todellisuudessa oli päinvastoin. Näkemys oli oikea Reaganin ja monen muun osalta, mutta vastakkaisiakin esimerkkejä on surullisen paljon, myös Reaganin nimeen vannovien joukossa.

Kommunismi toimii vain taivaassa, jossa sitä ei tarvita, ja helvetissä, jossa se jo on. – Ronald Reagan

Bush nuoremman retoriikasta ei kaivattane esimerkkejä.

Reagan ei ollut joka suhteessa esikuvaksi kelpaava, mutta suurin osa häneen liitetyistä mielikuvista on pahasti virheellisiä.

(Lähteenä on ollut mm. http://www.johannorberg.net.)

Linkkejä:
www.johannorberg.net
VS Normandian maihinnoususta ja Reaganista
VS: Alaiset vastustivat Reaganin puhetta itäsaksalaisille: ”Repikää alas tämä muuri!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s