Unkarissa yritykset eivät uskalla mainostaa hallituksen vastaisissa lehdissä ja hallitus mainostaa suopeissa lehdissä. Tukiaiset ja sääntely estävät Venäjälläkin hallitukselle kielteisiä tiedotusvälineitä toimimasta. Aina löytyy vero tai kuluttajansuoja- tai ympäristöpykälä, jonka nojalla minkä tahansa yrityksen toiminnan voi estää. Tarvittaessa säädetään uusi. EU:n pitäisikin kieltää valtionyritykset, tukiaiset ja ei-geneerinen sääntely, jotta vallanpitäjät eivät voisi kiristää yrityksiä tuekseen. Suomessakin jatkuvasti vallanpitäjät kiristävät tiedotusvälineitä vastaavin keinoin, eivät vain yhtä räikeästi.
Ministeri kiristi Hesaria tukemaan politiikkaansa?
Kun sana ei mennyt perille, Kiuru rankaisi Hesaria epäämällä siltä tv-toimiluvan?
Helsingin Sanomat kuitenkin kirjoitti Yle-uudistuksesta kriittisesti, ja Kiuru antoi antenniverkon tv-toimiluvan MTV3:n Ava-kanavalle, vaikka Pentikäisen mukaan virkamiesten kerrottiin valmistelleen luvan antamisen Sanoman Neloselle. Toisen luvan saajaksi Kiuru valitsi Fox-konsernin. Pentikäisen mukaan median poliittinen sääntely on uhka sananvapaudelle ja median tehtävälle vahtia vallanpitäjiä, eikä poliitikko saisi edes vihjata, että toimiluvilla ja politiikan arvostelulla voisi olla yhteys.
Ongelman poistaminen vaatisi, että toimiluvat jaettaisiin täysin objektiivisin perustein. Käytännössä ainoa tällainen olisi huutokauppa, jota monissa maissa jo käytetäänkin. Muut keinot johtavat monenlaiseen korruptioon. Vallanpitäjien työkalujen pitäisi olla niin yleisluontoisia, että niillä olisi vaikeampi suosia tai syrjiä ketään erityisesti. Lisäksi tarvitaan vallan kolmijako.