Vasemmistoministerit ovat maksaneet palkkoja pimeästi?

Vasemmistoministereistä vain Lauri Ihalainen (sd) sanoi, ettei ole maksanut palkkoja pimeästi, muut kieltäytyivät vastaamasta Hesarille: Paavo Arhinmäki (vas), Merja Kyllönen (vas), Maria Guzenina-Richardson (sd), Erkki Tuomioja (sd), Jutta Urpilainen (sd) ja Krista Kiuru (sd). He kaikki ovat maksaneet pimeästi? Niin kai myös suurin osa suomalaisista, joten sen ei pidä olla eroperuste, koska silloin ministerit olisivat alttiita kiristämiselle.

Pitäisikö kaikkien vasemmistoministerien erota Ihalaista lukuun ottamatta?

Pimeän työn käyttäminen ministeriaikana saataneen pääosin loppumaan, jos sitä pidetään eroperusteena. Sen sijaan useimmat ministerit lienevät käyttäneet pimeää työtä ennen ministerikauttaan, joten sellaisen aiemman teon pitäminen eroperusteena vain altistaisi ministerit kiristäjille – mikä olisi vaarallista ministerien luotettavuudelle ja kansalaisten edun toteutumiselle.

Luottamustehtävän eroperusteeksi pitää ottaa pääosin tehtävän aikana tehtyjä rötöksiä, koska tällä on suuri rötöksiä vähentävä vaikutua. Historian käyttäminen näin erokriteerinä ei paljon vaikuta, joten useiden historiallisten tekojen ei pidä olla eroperusteita, vain vakavampien tai tehtävän kannalta merkittävien. Punaisia valoja päin käveleminen tai ylinopeus ovat kiellettyjä mutta niiden todistajille ei pidä antaa kiristysruuveja ministereihin.

Osmo Soininvaaran mukaan kyse oli byrokratian välttelystä ja maksamalla sivukulut Heidi Hautala olisi saanut kotitalousvähennystä niin paljon, että olisi jäänyt siitä voitolle.

Muutenkin kiristystapauksissa pitäisi olla tavallistakin lempeämpi, jotta kiristäminen tulisi erityisen vaikeaksi. Niitä muita harmaata taloutta harrastaneita ministereitä pitäisi siis kohdella tylymmin. Vihreistä ja ei-vasemmistoministereistä vain Jari Koskinen kieltäytyi vastaamasta, mutta hyvä oletus on, etteivät kaikki heistä muistakaan ole pulmusia.

Ministereiltä pitää vaatia korkeaa moraalia

Yleensä on hyvä vaatia ministereiltä tavallista korkeampaa moraalia taloudellisten väärinkäytösten suhteen etenkin ministerikauden aikana, koska heillä on suuret mahdollisuudet väärinkäytöksiin. Siinä kuitenkin moni muu kriteeri on paljon painavampi kuin historiallinen pienimuotoinen harmaa työ.

Lisäksi kriittisin pitää olla luottamusaseman väärinkäytön suhteen, mutta oviremontissaan Hautala ei käyttänyt silloista luottamustehtäväänsä mitenkään väärin, vain tavallisen kansalaisen mahdollisuuksia..

Ruotsissahan Mona Sahlin (sd) ja Gudrun Schyman ovat voineet toimia korkeissa tehtävissä törkeistä veronmaksajien rahojen väärinkäytöksistä huolimatta.

Omasta harmaan talouden historiastaan vastaamasta kieltäytynyt Paavo Arhinmäki sanoi, että harmaan työvoiman käyttäminen syö ministeri Hautalan uskottavuutta työssään.

Jos ennen ministeriaikaa tehtyihin pieniin rikkeisiin suhtaudutaan hyvin ankarasti, poliitikoiksi voivat ryhtyä lähinnä vain ne broilerit, jotka ovat tähdänneet siihen nuoresta asti. Tarvitsisimme päinvastoin enemmän politiikan ulkopuolelta tulleita kansanedustajia, jotta päättäjät eivät liikaa eläytyisi alamaistensa elämistä.

Tavallisen kansalaisen kohdalla voi ajatella, että harmaa talous on erityisen väärin silloin, kun veronkierto johtaa vähemmän tehokkaaseen työntekijän valintaan. Jos taas se johtaa työllistämiseen tilanteessa, jossa vaihtoehto olisikin oma työ tai työn jättäminen tekemättä, se on periaatteessa yhteiskunnalle hyödyllinen teko. Ministereiden kohdalla tällainen ajattelu on kuitenkin vaarallisempaa, etenkin, jos kyse ei ole pienimuotoisesta toiminnasta.

Anna Kontula: kierrä veroja vähän

Vuonna 2011 tohtori Anna Kontula (vas) kehotti ihmisiä pieneen veronkiertoon, esimerkiksi maksamaan pyörähuollon käteisellä pyytämättä kuittia. ”Jos yhteiskunnassa ei ole lainkaan epävirallista taloutta, se on fasistinen yhteiskunta. Aina yhteiskunnassa pitää olla pieni liikkumavara, alue, joka karkaa kaikista rekistereistä, verottajalta ja tilastoista.” ”Useimmat kansainväliset harmaan talouden tutkijat ovat sitä mieltä, että samaan aikaan kun laajamittainen harmaa talous sairastuttaa yhteiskunnan, myös täydellinen informaalin talouden puuttuminen on yhteiskunnallisesti haitallista.

Useimmat libertaarit olisivat melkein kaikesta samaa mieltä äärivasemmistolaisen Kontulan kanssa, kuten monessa muussakin asiassa. He vain haluaisivat verot niin alas, että harmaata työtä ei juuri olisi.

Lisätiedot
Harmaa talous (Liberalismi.net, josta saa varastaa tekstiä vapaasti, kuten artikkeliin onkin varastettu. Hesarin sanamuoto on epäselvä: Krista Kiuru ei ehkä sanonut kieltäytyvänsä vastaamasta, ehkä vain jätti vastaamatta)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s