Ritarikunta kylmän sodan sankareille

Herkkäuskoiset ajattelevat, että kylmä sota on jäänyt historiaan. Joku kuvittelee, että se olisi ollut 1950-luvun juttuja, jotkut ajattelevat semmoisen sodan jatkuneen 70-luvulle tai korkeintaan 80-luvun lopulle. Ovat kovin herkkäuskoisia.

Suomalaista julkisuutta seuratessa voi helposti nähdä, että monet sankarit edelleenkin jaksavat käydä tuota Kylmää Sotaa. Päävihollinen on Yhdysvallat kuten ennenkin.

Jokainen sotatoimi joka puolella maailmaa esitetään Yhdysvaltojen aiheuttamaksi. Joko suoraan tai sitten välillisesti. Yhdysvaltojen liittolaisiksi määritellään sopivassa tilaisuudessa jokainen, joka ei ole suorastaan sodassa USA:ta vastaan.

Maailman taloudessa kaikki ikävät asiat johtuvat niinikään Yhdysvalloista. Yksittäisen amerikkalaistuntuisen firman tekemiset voidaan esittää aivan kuin Yhdysvaltojen liittovaltion virallisena politiikkana. Toki firmojen kohdalla noudatetaan jotain jyvitystä. Coca Cola on yksiselitteisesti paha; Pepsi Colaa sen sijaan ei tuomita.

Cola-erottelu taitaa johtua siitä yksinkertaisesta tosiseikasta, että Pepsi teki jo Breshnevin aikaan sellaisen yhteistoimintasopimuksen, jollaista N-liitto esitti. Muilla aloilla on esimerkkejä samanlaisesta firmojen arvostus- tai tuomintaeroista.

Suomalaisen valtamedian parissa toimivat Kylmäs Sodan kävijät voivat vaivatta käyttää perusmateriaalinaan Yhdysvalloista lähtevää aineistoa. Hiukan vain sanavalintoja käännöksissä, niin paljon ollaan jo saavutettu.

Amerikkalaisaineiston runsaus tekee mahdolliseksi esiintymisen oikein kirkasotsaisena. Kun suomalaisessa valtamediassa päätöksiä amerikkalaisaineiston runsaasta käytöstä tekee suomalainen väki, niin sitten onkin helppoa kirjoittaa moralisoiva kolumni. Siinä voi tuomita ja pahoitella lehdistön amerikkalaiskeskeisyyttä. Samalla pääsee taas julkaisemaan joitakin ajankohtaisia Kylmän Sodan tunnuksia.

Valtamedian palveluksessa olevien Kylmän Sodan taistelijoiden asemaa pitäisi oikeastaan korostaa. Tunnustusta annettaisiin silloin niille, joille se kuuluu, ja tunnustus annettaisiin oikeilla perusteilla.

Perustettaisiinko Kylmän Sodan Ritarikunta? Ritarikunnan eriasteisia ristejä ja mitaleita jaettaisiin mediassa toimiville, Kylmän Sodan jatkamisessa kunnostautuneille taistelijoille.

Kirjoittajasta:
Pyryharakka on nimimerkki. Voit lähettää palautetta toimitukselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s