Kauppasota kehitysmaita vastaan on lopetettava

Maailman valtioiden edustajat kokoontuvat Qatariin 9.11. aloittamaan WTO:n uuden neuvottelukierroksen. Samalla ratkaistaan myös kehitysmaiden kohtalo.

Vuosisatojen ajan vahvemmat valtiot ovat pyrkineet sortamaan heikompia rahastamalla niiden vientiä tullein ja asettamalla niille epäsuorempia, usein vielä tuhoisampia kaupan esteitä.

Vaikka tähän itsekkäästi opastanut merkantilistinen talousteoria on jo kauan sitten kumottu, kauppasota kehitysmaita vastaan jatkuu yhä. Itse asiassa korkeimmat kaupan esteet on asetettu juuri kehitysmaiden tuottamille tuotteille – maatalous- ja tekstiilituotteille. Kehitysmaat ovat jääneet heikoille neuvotteluissa länsimaita vastaan; WTO:n kaltaiset elimet eivät suinkaan ole tuoneet niille vapaakauppaa. Kahdenväliset neuvottelut johtavat vielä huonompiin tuloksiin.

Vapaakauppa hyödyttäisi eniten kehitysmaiden köyhiä

Kansainvälisen talouden professori Pertti Haaparanta julkisti äsken tutkimuksen, jonka mukaan kaikkien tullien poisto nostaisi kaikkialla kokonaistuloja – mutta eniten kehitysmaissa. Vaikutukset tuloeroihin olisivat pienet, mutta esimerkiksi Afrikassa kouluttamattoman työvoiman tulot kasvaisivat eniten, pääoman vähiten.

Sen sijaan avoimen talouden kehitysmaat ovat vaurastuneet kaksinkertaisella nopeudella länsimaihin nähden, minkä talousteoria selittää perässähiihtäjän edulla – vauraammat maat ovat voineet ylikansallisin investoinnein tuoda niihin pääomaa ja osaamista. (Jeffrey Sachs ja Andrew Warner, 1997)

Teollisuusmaat ovat kuitenkin huiputtaneet kehitysmaita viivyttämällä lupaamiaan tullien alentamisia ja kompensoimalla niitä ”polkumyyntimenettelyin” ja muilla verukkeilla toteutetuin kaupan estein. Mm. YK:n pääsihteeri Kofi Annan on kovin sanoin vastustanut tällaisia verukkeita, ja vaatinut, että poliittisia epäkohtia vastaan on toimittava poliittisesti, mutta kauppaa ei saa niiden varjolla rajoittaa.

Teollisuusmaat eivät ole edes itsekkäitä vaan typeriä

Kuitenkin teollisuusmailla olisi monia itsekkäitäkin syitä auttaa kehitysmaita. Professori Haaparannan tutkimus osoittaa vapaakaupan hyödyttävän myös teollisuusmaita ja kriisialueiden tutkija Anssi Kullbergin mukaan vapaakauppa on historiallisesti ollut parasta lääkettä konflikteihin ja tuonut vaurautta alueille. Elintason kohoaminen on poistanut sosiaalisia ongelmia.

Kaukasian ja Keski-Aasian tutkimuksen instituutin johtaja Frederick Starr on samoin todennut, että tämän alueen konfliktien juuret ovat totalitarististen järjestelmien ja kolonialismin rappeuttamassa taloudessa, jota pitäisi uudelleen elvyttää vapaakaupalla, silkkitien uudelleen henkiin herättämisellä, koska ilman ratkaisua köyhyyteen ei voida saavuttaa kestävää vakautta.

Toivon mahdollisimman monen antavan itseni tavoin aikaansa ja rahaansa kehitysmaiden asialle. Silti minunkin on yhdyttävä Kofi Annanin sanoihin ”Kauppa on parempaa kuin apu”.

Meidän ei tulee enää sallia poliitikkojen myötäillä lobbausryhmiä ja seurata lyhytnäköistä etuaan. Yksikään suora tai epäsuora kehitysmaiden viennin este ei ole oikeutettu. Joko sinä olet kirjoittanut kansanedustajallesi?

Linkkejä:
Tutkimus: vapaakauppa hyödyttäisi kaikkia
Kehitysmaat vaativat teollisuusmailta vapaakauppalupausten lunastamista

Kirjoittajasta:
Heli Parkkinen on vantaalainen kansalaisaktivisti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s