Maataloustuet läpi Yhdysvaltain kongressissa

Nyt kun muutamien maataloustuotteiden hinnat ovat kohonneet huomattavasti, olisi valtioilla tilaisuus leikata tehottomuutta ja köyhyyttä kylväviä maataloustukia, jotka mahdollistavat tilallisten korkean elintason säilyttämisen veronmaksajien rahoilla. Yhdysvaltain kongressi on kuitenkin päättänyt jatkaa maatalouden ekstensiivistä tukemista. Food, Conservation, and Energy Act of 2008 nimellä kulkeva, 300 miljardia dollaria maksava lakiehdotus läpäisi kongressin ala- ja ylähuoneen, mutta joutui presidentti George Bushin vetoamaksi. Bushin veto on sittemmin kumottu. Lakiehdotusta vastaan äänestivät lähinnä republikaanit, mutta heistäkin suurin osa äänesti ehdotuksen puolesta. Demokraateista lähes jokainen äänesti ehdotuksen puolesta.

Presidenttiehdokkaista Barack Obama on sanonut kannattavansa maataloustukien jatkamista huolimatta siitä, että länsimaiden maataloustukien katsotaan käytännössä sulkevan monien kehitysmaiden maataloustuotteet maailmanmarkkinoilta. John McCain on aiemmin äänestänyt maataloustukia vastaan ja on ilmoittanut vastustavansa kaikenlaista maatalouden tukemista huolimatta siitä, että tämä saattaa maksaa hänelle miljoonia ääniä:

McCain (yleisölle Iowassa): ”Yes, I oppose subsidies. Not just ethanol subsidies. Subsidies. And not just in Iowa either. I oppose them in my own state of Arizona. I am a proud of the conservative tradition that the government can sometimes best serve the interests of the American people by knowing when to stay out of their way. And I’ve always been reluctant to grow the size of government to do the business of the American people for them or to favor one industry over another or because one sector of our economy has better lobbyists than another. . . .”

Lainsäätäjät onnistuivat vielä sitomaan tulevat tuet maataloustuotteiden nykyisiin, huomattavan korkeisiin markkinahintoihin. Jos ja kun maataloustuotteiden hinnat jonakin päivänä laskevat, joutuu valtio siirtämään huomattavasti tuloja pitääkseen hyvätuloiset tilalliset hyvätuloisina, jopa rikkaina.

Obama kannattaa myös biopolttoaineiden tukemista. Biopolttoaineiden käyttöä on perusteltu mm. ympäristöystävällisyydellä, mutta nykytiedon mukaan biopolttoaineiden tuotannon uskotaan jopa lisäävän kasvihuonekaasupäästöjä. Biopolttoaineiden viljely tarkoittaa myös ruoantuotantoon käytettävien lajikkeiden raivaamista subventoidun biopolttoaineen viljelyn tieltä, mikä nostaa ruoan hintaa.

”Köyhien puolueeksi” Demokraattinen puolue kannattaa harvinaisen regressiivistä maatalouspolitiikkaa, jonka vaikutukset eivät ikävä kyllä rajoitu pelkästään Yhdysvaltoihin.

Yahoo News: Obama May Get Rural Votes on Farm-Subsidy Support
House Resolution 6124 äänestystulokset senaatissa ja edustajainhuoneessa
2007 US Farm Bill

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s