Helsingin Sanomat – Suomen Al-Jazira?

Sinä työnhakija, jotka et kelpaa simultaanitulkiksi tai käännöstoimiston palvelukseen, tervetuloa Suomen suurimman päivälehden ulkomaantoimittajaksi!

Edellytyksenä välttävä englannin lukutaito, toivomuksena tiedotusopin kurssi Tampereen yliopistolta tai vasemmistopuolueen jäsenkirja, millä ei ole suurtakaan eroa. Asiantuntemus ja oman järjen käyttö ei ole tarpeen. Uutiset kopioidaan Reutersin, CNN:n ja BBC:n internet-sivuilta ja suomennetaan mieluummin pikaisesti kuin huolellisesti. Kukaan ei kuitenkaan lue lehtiä, ja jos lukee, ei tiedä mitä ja missä maailmalla tapahtuu, ja jos tietää, ei välitä uutisoinnin onttoudesta, ja jos välittää, ei lue Helsingin Sanomia.

Edistyksellinen vasemmistovalta ja Afganistanin ”oppositio”

Vasemmistovalta maailmassa on luonnollista, tervettä ja edistystä. Kun kuitenkin kahden vuoden kuluessa Sveitsissä, Itävallassa, Italiassa, Yhdysvalloissa, Norjassa ja Tanskassa sosialidemokraatit ovat hävinneet vaaleissa, lehden tulee uutisoida asiasta muiden onnettomuuksien joukossa tyyliin ”Mikä mättää Tanskanmaassa?”

Afganistanissa on laillinen hallitus, jonka tunnustavat YK, EU, Suomi ja parisataa valtiota maailmassa. Sitä kutsutaan mediassa oppositioksi. Taliban-liike on kapinoinut hallitusta vastaan ja valtasi pääkaupungin viiden vuoden ajaksi. Kun hallitus on nyttemmin murskannut kapinaliikkeen ja vapauttanut pääkaupungin, ”opposition joukot” ahdistelevat Taliban-hallintoa. Afganistanista on tullut ainoa maa maailmassa, jossa median mielestä valtaa pitää oppositio.

Historian uudelleenkirjoitus kunniassa

Tämä johtuu tietenkin siitä, että Helsingin Sanomien tiedostavilla toimittajilla on mielessään historiallisia esikuvia. Kun Kiinan tasavallan hallitus vetäytyi 1940-luvun lopulla Taiwanille, saaresta tuli kapinallinen maakunta, vaikka se edustikin koko Kiinaa YK:ssa yli 20 vuoden ajan. Myös Suomen itsenäisyyssenaatti keväällä 1918 ja talvisodan aikainen hallitus lienevät muuttuneet oppositioksi kun joutuivat vetäytymään Pohjanmaalle evakkoon.

Kun Yhdysvallat pommittaa Afganistanin kapinallista Taliban-liikettä, Yhdysvallat pommittaa viatonta kansaa ja surmaa muslimeja. Kun Taliban ampuu kranaatteja laillisen hallituksen valvomaan kylään ja murhaa toisinajattelijoita, muslimeita ei kuole eikä kansa kärsi.

Kun Taliban-liike ja sen suojelema kansainvälinen terroristi Usama ibn Ladin (Usama Ladininpoika, mediassa Osama bin Laden) surmasivat kaksi vanhaa, Neuvostoliittoa ja kommunismia vastaan taistellutta komentajaa, Ahmedshah Masudin ja Abdulhakin (mediassa Abdul Haq), se johtuu siitä, että Taliban on antikommunistinen liike, joka on julistanut pyhän sodan Yhdysvalloille. Kun Talibanin turvallisuuspoliisin päällikkö, sotilastiedustelun päällikkö, ilmapuolustuksen päällikkö ja puoli tusinaa kenraalia ovat vanhoja kommunisteja, sekin johtuu siitä, että Taliban on antikommunistinen liike, jonka Yhdysvallat synnytti. Kun Suomessa turvapaikkaa nauttivat afgaanipakolaiset, vanhat kommunistit, tuomitsevat Yhdysvaltain toimet Afganistanissa, se johtuu siitä, että he eivät voi sietää Talibania.

Kielioppi ja mysteerinen oikeinkirjoitus

Tämän verran tulee jokaisen toimittajaksi pyrkivän tietää. Hakupaperit voi jättää Pekka Kukko Nenille, joka vastaa Helsingin Sanomien kaksoiskielestä ja historian uudelleen kirjoittamisesta.

Kun muslimin etunimi on Abdullah tai Abdallah (Abd al-Lah, Abd Allah, arabiaksi ”Jumalan palvelija”) tai Abdulhaq (arabiaksi ”Totisen palvelija”, sillä ”Totinen” on yksi Jumalan 99 nimestä) tai Abdul-mitä-lie (vaihtoehtoja on vielä 98), niin kyseessä on tyypillinen kaksiosainen nimi, samaan tapaan kuin saksan Friedrich ja Gottfried tai kreikan Theodoros (theo = teo = Jumala, vrt. teologia). Anglosakseilla on intohimo kirjoittaa yhdyssanat erikseen (Yhdysvallat = United States, maailmankauppa = World Trade, kauppakeskus = Trade Center, jne.), joten luonnollisesti myös Helsingin Sanomat anglosaksisen median etäispäätteenä kirjoittaa herroista Haq ja Ullah. Täytyyhän afgaaneillakin oli sukunimi – ja kaiketi myös sosiaaliturvatunnus?

Sinä tuleva ulkomaantoimittaja, jonka kyvyille löytyy kysyntää myös Yleisradion ja Mainos-TV:n uutistoimituksista, opettele siis uusi anglosaksinen suomen kielioppi ja globaali nimikäytäntö! Jos pääset lähettelemään vuorostaan Suomesta uutisia suureen maailmaan, muista toki kertoa Suomen Tasa Vallan ex-presidentti Ahti Saaresta ja Joulu Pukista!

Kirjoittajasta:
Reviisori pyrkii tarkastamaan, oikaisemaan ja re-visioimaan median käsityksiä historiasta, politiikasta ja tulevaisuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s