Kulutusjuhlaa ja kriittisiä valintoja

Helsingin keskusta oli 23.11. järjestetyn Älä Osta Mitään-päivän loistossaan täynnä iloista markkinahumua. Yksipuoleisen boikotoinnin ja roskisdyykkauksen sijaan kauppa näytti käyvän loistavasti. Kadut, pikkupuodit ja suuret tavaratalot vilisivät hymyileviä, hyvinvoivia ihmisiä ja vaikutti selvästi siltä, että suuri osa oli jo virittäytynyt vuoden tärkeimpään kulutusjuhlaan, jouluun.

Valintojen valtakunta

Tunnelma Helsingin Stockmannilla oli nautinnollinen kaikessa kimalluksessaan. Kauniine säihkyvine joulukoristeineen ilmassa oli tarpeellinen tasapainottava ripaus joulun rauhoittavaa tunnelmaa. Päätimme aloittaa riemukkaan kierroksemme tässä vapaiden valintojen valtakunnassa ostamalla arvokkaampaa ulkomaista marsipaani-ananassuklaata. Suklaata maistellessamme lähdimme kiertelemään kaupungilla ja tutkiskelemaan ÄOM-päivän tunnelmia muiden tavallisten kuluttajien pariin.

One Way-myymälässä esiintynyt Nylon Beat sai meidät välittömästi virittäytymään kaikkien uusien kauniiden vaatteiden keskellä täydelliseen vapaan markkinatalouden euforiaan. Ihmiset hymyilivät riemuissaan ja nauttivat täydellisestä tunnelmasta.

Kulkiessamme kätevästi jalkoja kastelematta siistiä sisätunnelia pitkin tavaratalokompeksin viereisen rakennuksen levymyymälään, emme voineet olla kiinnittämättä huomiota käytävän seinillä olleisiin joulupukki-aiheisiin taululuihin. Tauluja reunusti runsas, kaunis kultainen reunus, taulussa hymyili hyvinvoivan näköinen joulupukki, kehottaen ”Make a wish”. Koko tauluun keskittyi kulutuksellisen hyvinvoinnin perusta tämänkin päivän teemaa ajatellen.

Pörssikursseja ja kulutusta

Saapuessamme Stockmannin levy- ja elektroniikkaosastolle, Basementiin, kalliit laajakuvatelevisiot välittivät CNN:n suoraa lähetystä New Yorkin pörssistä. Olo oli iloisen hulppea. Uppouduimme Nysen myötä hetkeksi viereiselle osastolle kuuntelemaan levyjä lähes loputtomasta valikoimasta.

Lukuisten levyostosten ja globaalin uutiskanavan pörssiuutisten saattelemana päätimme käydä ostamassa myös eräitä välttämättömyyshyödykkeitä, tällä kertaa parfyymia, hammasharjaa ja tahnaa. Tutkimusryhmämme yllättyi uudistetun kauneus- ja hygieniaosaston valikoimien runsaudesta. Tuoksuksi valittiin monipuolisesta ja edustavasta valikoimasta erästä kallista tuoksua, jota oli tuote-esittelijä tullut erikseen esittelemään.

Ympärillämme olevat ihmiset riemuissaan tutkiskelivat tuoksuja, aistien ja vertaillen ehtymättömien valikoimien hienostuneita eroja. Hammasharjan ja tahnan kohdalla päätimme tehdä valinnan kytkykaupan puolesta. Harjan mukana tuli kaksi kaksi kariestablettia, tahnan mukana pieni purkki hammaslankaa. Tunne valikoivana, kriittisenä kuluttajana vahvistui entisestään.

Joulua ajatellen kävimme myös Stockmannin joulupuodissa, joka pursusi kauniita hopeisia ja kultaisia joulukoristeita. Tästä tarjonnasta valintojen tekeminen oli mahtavaa – päädyimme ostamaan hopeisen, kimaltelevan latvatähden. Kulutettuamme myös energiaa, päätimme hengähtää hetkeksi kuluttamaan yläkerran suosittuun, lähes täynnä olevaan kahvilaan. Tuore, vastapaahdetun täyteläinen kahvi muhkean kinuskikakkupalan kera antoi uutta potkua iltaa varten.

”Make a wish”

Rauhallisessa, lempeän oloisessa kulutustunnelmassa jäimme miettimään ÄOM-päivää ja illan jatkamista. Mietimme, kuinka Saunabar olisi illan Laissez Faire -bileineen etkoina juuri sopivan taksimatkan päässä, siinä missä Uudenmaankadun baaritkin. Vaihtoehtoja oli riittävästi, mitä toivoa saattaa. Näissä tunnelmissa oli ihmeellisen ihanaa tuntea itsensä kuluttajaksi, miltei vapaassa markkinataloudessa.

ÄOM-bileet, liput 20mk

Älä Osta Mitään -päivästä jäi kaikkiaan myönteinen tunnelma. Parfyymiosastolta ostettu tuoksu oli jälkeenpäin arvioiden sopivaa ja illan tapahtumarikas ohjelma onnistunutta. Kauppa oli tuona protestipäivänä varmasti kannattavaa kaikille osapuolille – myös niille onnekkaille, jotka pääsivät osallistumaan kulutukseen ostamalla 20 markan lipun Älä Osta Mitään-järjestäjien bileisiin Tampereen yo-talolla samana iltana. Päivä kaikkiaan muistutti, miten kannattaa olla avoimesti kulutuskriittinen jokaisena hetkenä, eikä vain muodikkaasti ahdasmielinen yhtenä päivänä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s