Valtiollista viinatehdasta ei vieläkään yksityistetty

Suunnitelmat valtion omistaman alkoholijuomakonserni Altian yksityistämiseksi ovat keskeytyneet. Kauppa- ja teollisuusministeriö ei onnistunut yksityistämään Altiaa tilanteessa, jossa eduskunta edellytti valtion määräysvallan säilyttämistä yhtiössä vähintään 50,1% osuudella.

Valtion omistusten lonkerot ulottuvat yhä viinatehtailun lisäksi lukuisille toimialoille: Valtionyhtiöiden liikevaihto oli toissa vuonna 24,1 miljardia euroa (143,4 mrd mk) ja osakkuusyhtiöiden liikevaihto 26,9 miljardia euroa (159,2 mrd mk).

Näissä yhtiöissä työskenteli viime vuonna kaikkiaan lähes 200 000 työntekijää. Kuvaavaa on vielä se, että omistusten toimialat vaihtelevat graafisesta teollisuudesta ja raskaiden koneiden korjaamotoiminnasta puu- ja turveteollisuuteen ja huvipuistotoimintaan.

Onkin täysin perusteltua vaatia Altia Group Oy:n epäonnistuneen osittaisen yksityistämisyrityksen myötä valtion omistajapolitiikan uudelleenmäärittämistä. Edes voimassaoleva, vuodelta 1999 oleva valtioneuvoston periaatepäätös valtion omistajapolitiikasta ei edellytä nykyisen kaltaista omistajuutta.

Vapaata kilpailua haittaavat omistukset ja monopolit tulee purkaa, jotta tavallisten ihmisten mahdollisuudet itsenäiseen yrittäjyyteen ja itsensä työllistämiseen taataan rehellisesti.

Kirjoittajasta:
Simo S. Hämäläinen on Vapaasana.netin toimittaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s