”Lisää liksaa!” huudettiin pankissa

Rahoitusalan ammattiliitto SUORA ajoi osan Nordean konttoreista lakkoon. Syynä oli pankkitoimihenkilöille tullut uusi työtehtävä: myydä vahinkovakuutuksia. Lakko ehti kerran jo laajentua.

Julkisuudessa on puhuttu pääasiassa siitä, että työntekijäpuolen vaatimus olisi ollut 1 500 markkaa kuussa. On myös mainittu, että tarpeellista määrää ja kyllin hyvää koulutusta uutta tehtävää varten ei ole saatu. Lakkojohto esitti myös, että kun uusia tehtäviä tulee niin kaikkea vanhastaankaan vaadittua ei saa tehtyä.

Parhaimmankin käsityksen mukaan pankkitoimihenkilö on sidottu tiettyyn työaikaan ja tiettyyn palkkaan. On työnjohdon tehtävä priorisoida tehtävät, jos kaikelle ei ole aikaa. Hyvä liikkeen- ja työnjohto pitää huolta siitä että työntekijöitä on tarpeeksi tekemään välttämättömät työt ja myös siitä että tuotteiden ja palveluiden myyntiä varten on myös henkilökuntaa. Ylitöitä tekevät saavat ylityöpalkkaa, jos niitä vaaditaan tai sitten vakuutukset jäävät myymättä.

Jos taas koulutuksen laadussa ja määrässä on vikaa, niin eihän vakuutuksien myynnistä tule mitään. Tarvittava koulutuskin on työnantajan ongelma – huonosti koulutetut myyjät eivät voi tehdä työtään hyvin. Voivatpa jopa aiheuttaa vakavia vahinkoja, jos lupaavat jotain mikä ei pidä.

Mitä sitten tulee siihen, että kun kyseessä on uusi työtehtävä, niin sekin argumentti on ontto. Paljon käytetty esimerkki on kauppa, johon tulevista uusista tuotteistakaan ei myyjä saa palkankorotusta. Kieltämättä esimerkki ei ole kovin onnistunut. Mutta ovatko pankkilaiset saaneet palkankorotuksia sellaisista tuotteista ja palveluista (luottokortit, arvo-osuustilit, sijoitusrahastot, osakesijoituspalvelut, sijoitusneuvonta, sijoitus- ja henkivakuutukset) joita nykyään myydään pankkitiskiltä, mutta jotka eivät kuuluneet tiskille tai edes pankkiin ollenkaan?

Iljettävin piirre lakossa on ollut uhkailu muiden yritysten – erityisesti muilla toimialoilla – vetämisestä mukaan. Väläyteltiinpä jopa ulkomaan viennin pysäyttämistä! Vastuutonta ja ylimitoitettua ennestäänkin ylimitoitetussa lakossa. Työmarkkinatuomioistuin totesikin lakon ja voimaansaatetut tukitoimet laittomiksi.

Jos ammattiliitoissa oikeasti ollaan työtätekevän asialla, niin ei kai sitä laittomuuksiin tarvitse ryhtyä? Työrauhavelvoitteen aikana kun ei saisi lakkoilla. Vai onko kyseessä se sama ideologia, jolla SAK mainostaa itseään? Liity ammattiliittoon: ”Lisää liksaa” ja ”Voita palkankorotus!” Palkankorotus tulee onnella tai joukkovoimalla – ensisijaisesti riippumatta henkilökohtaisista ansioista. Ja näemmä myös laeista piittaamatta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s