Itsevaltiaat tuhoavat Afrikan Unionin

Haluan ilmaista huoleni Afrikan Unionista, joka perustettiin viime viikolla Etelä-Afrikassa. Olen samaa mieltä Madagaskarin vasta valitun presidentti Marc Ravalomananan kanssa, joka piti Afrikan yhtenäisyysjärjestöä (Organisation of African Unity) ryhmänä afrikkalaisia diktaattoreita, jotka eivät kyenneet tunnustamaan hänen vaalivoittoaan.

Samoin tapahtui Zimbabwessa kun OAU nopeasti tuli vaikeuksissa olevan Robert Mugaben avuksi hänen tultuaan kiistanalaisesti valituksi Zimbabwen presidentiksi. Siitäkin huolimatta, että hän hävisi vaalit nuorelle ja dynaamiselle Morgan Tsvangiraille opposition Demokraattisen muutoksen liikkeestä.

Nämä Afrikan johtajat eivät kykene kohtaamaan uuden vuosituhannen haasteita. He pelkäävät muutosta, eivätkä kunnioita ihmisoikeuksia. Eivät edes omien kansalaistensa oikeuksia. Nytkin he istuvat saman pöydän ääressä maailman itsevaltiaimpien johtajien kanssa—tarkoitan Mugabea, Kenian Daniel arap Moita ja Libyan Muammar Gaddafia.

Mitä Libya voisi meille opettaa demokratiasta kun maa ei ole koskaan nähnyt vaaleja? Maa ei ole edes nähnyt oppositiota, koska nykyinen hallitus on aina alistanut sen.

Moi tasapainottelee edelleen eläkkeelle jäämisen ja autoritaarisessa vallassa pysymisen välillä.

Mugabe kuvailee itseään vallankumoukselliseksi, mutta tiedän, että vallankumouksellinen ei tapa omia kansalaisiaan, näännytä häitä nälkään tai saata kärsimyksiin kuten tiedämme Zimbabwessa tapahtuvan.

Mugaben vierailu on Etelä-Afrikalle noloa. Näen Afrikan Unionin Gaddafin kampanjana lopettaa Libyan saarto ja ponnistuslautana länsimaiden ”imperialismin” kukistamiseen.

Afrikka tarvitsee uutta vertaa, ei-rasisteja, teknokraatteja, jotka ovat valmiita kohtaamaan globaalin maailman haasteet. Maanosa tarvitsee johtajia, jotka ovat valmiit ajattelemaan kansalaisiaan ensiksi. Nykyiset johtajathan ajattelevat tappamista, mersujensa ostoa ja valtionvarojen ryöstöä, sekä pelkäävät kerhojensa jäsenien tuomitsemista vaalien vääristelystä.

Jos Afrikan Unioni aloittaa Gadaffin ja Mugaben johdolla, voimme saman tien unohtaa sen—se epäonnistuu varmasti.

Duran Rapozo

Teksti on suomennettu luvalla Zimbabwen pääkaupungin Hararen Financial Gazette -lehden pääkirjoituksesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s