Seitsemän periaatetta, 7. osa

7. Periaate: Vapaus on ratkaiseva tekijä maailmassa

Mikäli kuusi ensimmäistä periaatetta eivät olleet vakuuttavia, olen varmuuden vuoksi lisännyt tämän seitsemänneksi ja viimeisekseni.

Vapaus ei ole vain luksusta tai kiva ajatus. Se on paljon enemmän kuin onnekas sattuma tai puolustettava teoria. Se on mikä saa kaiken muun toimimaan. Ilman sitä elämä on parhaimmillaankin tylsää. Pahimmillaan elämää ei ole.

Politiikka, joka vähättelee vapautta tai ei suojele ja vahvista sitä pitäisi olla välittömästi epäilyttävää valveutuneiden ihmisten silmissä. Heidän tulisi kysyä: ”Mitä saamme vastineeksi vapaudestamme?” Toivottavasti se ei ole jokin lyhyen tähtäimen almu. Ben Franklin neuvoi meitä: ”Se joka antaa pois välttämättömän vapauden hetkellisen turvallisuuden nimissä ei ansaitse vapautta eikä turvallisuutta.”

Liian usein tänä päivänä poliitikot jättävät mitä vapaudelle käy kun he tekevät uusia poliittisia päätöksiä. Jos jokin tuntuu hyvältä, kuulostaa hyvältä, tai saa kansan valitsemaan heidät uudelleen, niin tehdään. Jos joku asettuu vastustamaan vapautta hänet asetetaan naurunalaiseksi tai häntä ei kuunnella. Nykyään valtiovalta usein tasaa 42% kuluttajien tuloista, kun vuonna 1900 osuus oli noin 6% tai 7%. Silti vain harvat kysyvät: ”Miksi 42% ei ole tarpeeksi?”, ”Kuinka paljon lisää te haluatte? tai ”Kuinka suuri osa ihmisen työstä kuuluu minulle?”

Odotan päivää jolloin Michiganilaiset—ja kaikki amerikkalaiset—harjoittavat seitsemää periaatettani. Pidän näitä ajatuksia äärimmäisen tärkeinä. Meidän menneiden aikojen uskomme niihin, muodossa tai toisessa, selittää, miksi amerikkalaiset ruokkivat ja vaatettivat ihmisiä, rakensivat enemmän asuntoja kuin yksikään muu kansa maailmanhistoriassa. Nämä periaatteet ovat välttämättömiä elämän tärkeimmän elementin, sen jota vapaudeksi kutsumme, suojaamiseksi.

Kiitän teitä mahdollisuudesta saada jakaa nämä periaatteet kanssanne, ja kiitän kaikesta siitä, minkä te teette niiden toimeenpanemiseksi.

Teksti on käännetty luvalla Mackinac Centerin artikkelista.

Linkkejä:
Seitsemän periaatetta, osa 1
Seitsemän periaatetta, osa 2
Seitsemän periaatetta, osa 3
Seitsemän periaatetta, osa 4
Seitsemän periaatetta, osa 5
Seitsemän periaatetta, osa 6

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on Mackinac Center for Public Policy:n palveluksessa. Keskus on Michiganissa sijaitseva think tank.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s