Vitamiinipillerit, urheiluravinteet ja muut ravintolisät lyhentävät elämääsi – paitsi lähinnä D-vitamiini

Antioksidanttiparadoksi tarkoittaa, että vaikka vitamiinipitoinen ruoka on terveellistä, samojen vitamiinien pillerit lyhentävät elinikääsi. Kalaöljykapseleista, vitamiinipillereistä ja monista muista ravitsemustutkijat varoittavat. Annals of the Internal Medicine -tiedelehden pääkirjoitus arvosteli voimakkaasti lisäravinteita. Muita ravintolisiä suositellaan yleensä vain erityisryhmille kuten todetuista vajauksista kärsiville ja raskaana oleville naisille. THL:kin suosittelee, että yleensä syötäisiin vain D-vitamiinia.

Monet satunnaistetut kliiniset kokeet ovat osoittaneet, että beetakaroteeni, E-vitamiini ja ehkä suuret A-vitamiiniannokset lisäävät kuolleisuutta, eikä myöskään muista antioksidanteista, foolihaposta, B-vitamiinista ja monivitamiinivalmisteista ole todistettu hyötyjä.

Monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin syöminen pillereinä tai muina ravintolisinä ”havaittiin lisäävän kuolleisuutta” 38 772 naisen väestötutkimuksessa, mutta väestötutkimukset eivät ole luotettavia. Kaksoissokkotutkimuksessa vain alle 5 %:n sattuma voi tuottaa väärän tuloksen, väestötutkimuksessa myös valikoituminen: ketkä pillereitä sattuvat syömään.

Antioksidanttiparadoksi: antioksidantit tappavat pillereinä, tervehdyttävät ruoasta saatuina

Eräs mahdollinen selitys antioksidanttiparadoksille on, että antioksidantit kuten monet vitamiinit ovat haitallista mutta antioksidanttipitoisissa kasviksissa sattuu olemaan myös sitäkin terveellisempiä aineita.

Toinen mahdollinen selitys on, että antioksidantit ovat hyödyllisiä mutta vain näiden toisten aineiden kanssa saatuina. Monivitamiinipillereihin näitä toisia aineita ei kuitenkaan ole osattu lisätä, koska pillerit lyhentävät elinikääsi.

Kannattaa siis syödä paljon marjoja, hedelmiä ja useimpia muita kasviksia ja välttää ravintolisiä, lähinnä D-vitamiinia lukuun ottamatta.

Kalaöljykapselit tappavat

Vastoin väitteitä kalaöljykapselit eivät laske kolesterolia vaan voivat jopa lisätä pahaa LDL-kolesterolia, heikentää veren hyytymistä ja nostaa paastoveren sokeripitoisuutta. Myöskään kalanmaksaöljykapseleita ei kannata käyttää. Sen sijaan ruoasta saatuina omega-3-rasvahapot ja kalaöljyt ovat hyvin terveellisiä.

Luontaistuotteet tappavat

Luontaistuotteet kuten yrttipohjaiset ravintolisät saattavat vahingoittaa maksaa erityisen paljon ja johtaa maksansiirtoihin ja hepatiittiin. Kuluttajat luulevat luontaistuotteita tutkituiksi, mutta ne harvoin ovat. Ihmiset myös kuvittelevat luonnonmukaisen olevan terveellistä, moni asiantuntija valittaa.

Vihreän teen sisältämien katekiinien väitetään kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja niitä myydään ”rasvanpolttajina”. Vihreä tee -pillereissä on usein moninkertainen määrä katekiinia teekupilliseen verrattuna ja ne voivat olla myrkyllisiä maksalle, etenkin herkille ihmisille.

Urheiluravinteet tappavat

”Maksavauriot lisääntyneet hälyttävästi Yhdysvalloissa – syyksi epäillään kuntoilun ravintolisiä”, otsikoi Helsingin Sanomat äsken. Kehonrakennustuotteissa on usein salaa listaamattomia vaarallisia aineita, esimerkiksi steroideja.

Urheiluravinteet ovat tappaneet monia ihmisiä. Esimerkiksi ”Craze” ja eräät muut vankilaan tuomitun Matt Cahillin bestsellertuotteet ovat sisältäneet maksavaurioita ja sokeutta aiheuttavia aineksia. Asiantuntijoiden mukaan tämä on tyypillistä koko alalle.

Kehonrakentajien, lenkkeilijöiden ja muiden urheilijoiden suosimat urheiluravinteet ovat turhia. Haku PubMed-tietokannasta löysi ristiriitaisia tuloksia proteiinilisien tehosta lihasmassaan ja urheilulliseen suorituskykyyn. British Nutrition Foundation pitää virheenä luuloa, että ne lisäisivät lihasvoimaa. Jos proteiinilisästä heti ennen ja jälkeen harjoituksen kuitenkin on hyötyä, se hyöty on vähäinen ja paras proteiinilisä on esimerkiksi tavallinen maito, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toteaa Helsingin Sanomissa. Maidosta nuo lisäravinteet onkin usein tehty.

Yhdysvaltalaisselvityksessä todettiin osa proteiinijuomista arseenin, kadmiumin, lyijyn, elohopean tai muiden raskasmetallien saastuttamiksi. Tämä lienee tahatonta mutta silti haitallista.

Proteiinin liikasaantikin on vaarallista, joskin terveen ihmisen pitäisi kestää yhden proteiinilisän käyttö suositusten mukaisesti, jos pitää maitoa liian halpana ja proteiinilisä ei satu sisältämään mitään vaarallista.

Kukaan ei valvo vitamiineja, luontaistuotteita tai muita ravintolisiä

Evira, THL tai muutkaan viranomaiset eivät valvo ravintolisiä. Niiden turvallisuudesta ei sikäli ole takeita, ja usein niissä on väitettyjen aineiden sijaan hyödyttömiä tai vaarallisia aineita. Väitetytkin ”terveelliset” aineet ovat usein vaarallisia, myös ”luonnolliset” kuten ”vihreä tee” -pillereiden normaalit annokset ja moni muu luontaistuote tai jopa apteekin tavallisimmat vitamiinipillerit.

FDA raportoi 50 000 ravintolisien aiheuttamaa haittaa vuodessa. Sillä sentään olisi oikeus muttei resursseja valvoa valmistusta.

Väärennöksiä ja yleensä heikkolaatuisia

BMC Medicine -lehden lehden tutkimuksessa kolmannes valmisteista ei sisältänyt lainkaan väitettyä yrttiä vaan esimerkiksi riisijauhetta tai laksatiivia, ja kolmanneksessa oli aineita, joita ei lainkaan mainittu ainesosaluettelossa. Useimmat olivat heikkolaatuisia. Eräät ravintolisät jopa jyrsijöiden ulosteiden tai virtsan saastuttamia.

Vain 0,3 % Yhdysvaltojen 55 000 ravintolisästä on sen verran tutkittuja, että niiden yleisimmät haittavaikutukset tiedetään. FDA:n mukaan 70 % yrityksistä ei noudata peruslaatustandardeja.

Humpuukituotteet

Humpuukituotteen tunnusmerkkejä ovat mm. lupaukset suuresta tehosta tai hyödystä moneen eri vaivaan, netti-, puhelin-, posti- ja verkostomarkkinointi ja viittaus viranomaisen hyväksyntään tai yksittäisen lääkärin suosituksiin: ”ortopedi X suosittelee” (Eviran tärkeä esimerkki).

Perättömiä terveysväitteitä

Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen kävi läpi Kuningaskuluttajan valitsemia ravintolisiä. Hän totesi näiden puolesta esitetyt terveysväitteet perusteettomiksi kahta lukuun ottamatta. Yleisemminkin yli 90 % lisäravinteiden terveysväittämistä on Heinosen mukaan virheellisiä. Esimerkiksi hän ei pitänyt yhtään lykopeenikapselin terveysväitteistä totena. Myös ”rasvanpolttaja ja kehon kiinteyttäjä” -väitteet hän totesi perusteettomiksi.

D-vitamiini ja seleeni suojaavatkin kuolemalta?

D-vitamiini ja seleeni saattavat auttaa, mutta tutkimustietoa kaksoissokkokokeista ei ole tarpeeksi, esimerkiksi D-vitamiinitutkimusten tulokset ovat usein olleet neutraaleja ja seleeni näyttäisi vähentävän kuolleisuutta 2 % mutta ero ei ole tilastollisesti merkitsevä ilman lisätutkimuksia.

Suomen maaperässä liukoista seleeniä on erityisen vähän, mutta siksi meillä lisätäänkin sitä lannoitteisiin THL:n valvonnassa, tosin niukemmin kuin monessa muussa maassa. Luomutuotteissa seleeniä on vieläkin heikommin, mikä voi aiheuttaa eläimille ja ihmisille puutostauteja.

Ikääntyvillä naisilla vain kalsium oli yhteydessä kuolleisuuden vähenemiseen väestötutkimuksessa – ehkä syystä, koska juuri heille sitä on pidetty hyödyllisimpänä, vaikka väestötutkimukset eivät ole luotettavia.

Saantisuositukset

Kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tai muu taho suosittelee tiettyä ainetta, se suosittelee sitä yleensä vain ruoasta saatuna, ei ravintolisissä. Tätä ainesuosituksilla ravintolisiään markkinoivat kapitalistit kuten luontaistuote- ja terveyskaupat, Steiner-väki ja verkostomarkkinoijat eivät kerro. Ravintolisät ovat keskimäärin haitallisia terveydelle, ja THL suosittelee käyttämään niitä vain erikoistilanteissa, lääkärilleen kertoen.

Silti puolet naisista ja kolmannes miehistä käyttää ravintolisiä. Joka viides käyttää rasvahappovalmisteitakin, vaikka ne lyhentävät elinikää.

Lähdeviitteet

Seuraavista artikkeleista, lähinnä ensimmäisestä, löytyvät lähes kaikki artikkelin faktat ja niille tarkasti kohdennetut lähdeviitteet mm. tieteellisiin tutkimusartikkeleihin, sekä lisätietoja.
Ravintolisä
Luontaistuote
Urheiluravinne

11 kommenttia artikkeliin ”Vitamiinipillerit, urheiluravinteet ja muut ravintolisät lyhentävät elämääsi – paitsi lähinnä D-vitamiini

 1. Katsoin tuon liberalismiwikin artikkelin ravintolisistä läpi. Siellä esim. sanottiin, että Omega3 pilleireitä ei pitäisi popsia (lähde #19). Kun kuin lähteenä olevan artikkelin, niin siellä sen sijaan sanottiin näin:

  ”Clark will continue to recommend omega-3 fatty acids supplements because ”most people don’t come near meeting the AHA recommendations for fatty fish twice weekly, and with a heightened fear of mercury levels in all types of fish, people are not coming close to getting enough omega-3 fatty acids in their diets.”

  Ei voi kyllä pitää kauhean luotettavana tuota liberalismiwkiä

  Tykkää

  • Liberalismi.netin lähdeviitteet näyttäisivät sanovan aiheesta seuraavan ja muutakin ikävää. Sekä yllä olevan artikkelin teksti että Liberalismi.netin tekstiä näyttävät sanovan omega-3:sta ja kalaöljyistä vain sitä, mitä viitteet sanovat. Voisitko siteerata sitä kohtaa, mikä mielestäsi ei vastaa viitteitä? Kuka muuten tuo Clark on? Vaikuttaa epäilyttävältä. ”Kalaöljyt ja omega-3” näyttää merkintöjen perusteella viittaavan alla oleviin kohtiin.

   http://www.hs.fi/elama/Moni+sy%C3%B6+kala%C3%B6ljykapseleita+turhaan/a1354421342956
   4. Mistä tiedän, pitääkö minun syödä kalaöljykapseleita?

   ”Niitä suositellaan vain sepelvaltimotautipotilaille, jotka eivät syö kalaa. Uusimmissa tutkimuksissa kalaöljykapseleiden hyöty myös sepelvaltimotautipotilaiden hoidossa on asetettu kyseenalaiseksi.”

   ”Moni käyttää kalaöljyvalmisteita veren rasva-arvojen parantamiseen, mutta vastoin yleistä käsitystä ne eivät pienennä veren kolesterolipitoisuutta. Sen sijaan ne voivat jopa suurentaa huonon LDL-kolesterolin pitoisuutta. Suuret käyttöannokset saattavat myös heikentää veren hyytymistä ja suurentaa paastoveren sokeripitoisuutta.”

   6. Miten sama rasva voi olla terveellistä ravinnosta saatuna ja epäterveellistä kapseleista saatuna?

   ”Siinäpä se onkin. Kalaöljykapseli ei ole sama asia kuin ruoka. Kala ja kalaöljy ovat eri asioita. Kalaöljykapselit saattavat lisätä maksan rasvan tuottoa, mistä eri vaiheiden jälkeen muodostuu LDL-partikkeleita, jotka kuljettavat kolesterolia kudoksiin. Beetakaroteenikin lisäsi valmisteena keuhkosyövän riskiä tupakoitsijoilla, vaikka ruoasta saatava beetakaroteeni suojaa siltä.”

   7. Miksi kalaöljykapseleita pidetään terveellisinä?

   ”Vaikka ihmisille on luotu käsitys, että kalaöljykapseleita pitäisi syödä, kuluttajan tulisi olla kriittinen. Hyvä markkinamies myy vaikka jäätä Grönlantiin.”

   http://www.webmd.com/diet/features/truth-behind-top-10-dietary-supplements?page=5
   The Truth Behind the Top 10 Dietary Supplements, Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD, Reviewed by Brunilda Nazario, MD, WebMD, page 5.

   Unless a doctor is treating you for heart disease or high triglyceride levels, you should not take fish oil supplements, says Alice Lichtenstein, DSc, Tufts University researcher and chairwoman of the American Heart Association (AHA) nutrition committee.

   ”Studies show that omega-3 fatty acids are cardio-protective and the basis for the AHA recommendation to consume fatty fish twice weekly,” she says. ”But the studies do not show that popping a supplement can have the same benefit in healthy individuals.” She adds, ”There is also a misperception that fish oils can lower cholesterol, but this is not true.”

   Tykkää

   • En siis väitä että omega-3 ravintolisiä olisi hyvä käyttää, mutta liberalismiwiki on huvittava. Siellä sanotaan

    ”Amerikan sydänyhdistyksen ravintokomitean puheenjohtaja D.Sc. Alice Lichtenstein sanoo, että vaikka ravinnon omega-3-rasvahapot ovat terveellisiä, tutkimukset eivät osoita ravintolisien omega-3:sta olevan samoja hyötyjä. Kalaöljylisiä ei pidä ottaa, ellei esimerkiksi kärsi sydänsairaudesta, mutta omega-3:a sisältäviä kaloja kannattaa syödä.”

    Sitten tuon väitteen tueksi on linkitetty mainitsemani viite #19, jossa kuitenkin sanotaan, että omega-tabletteja kannattaa käyttää

    Tykkää

   • Liberalismi wiki on vähän kyseenalainen sen takia, että siellä käytetään lähdeviitteinä keskenään ristiriidassa olevia artikkeleita. Toisessa lähdeviitteessä väitetään, ettei omega3 ravintolisiä kannata käyttää ja toisessa väitetään, että kannattaa. Tulee mieleen, että onkohan wikiartikkelin kirjoittajalla itsellään ollut jokin ennakkokäsitys ja sitten hätäisesti googlettanut netistä joitain omaa näkemyksiä tukevia lähteitä, lukematta niiden sisältöä sen kummemmin

    Tykkää

   • ” Kuka muuten tuo Clark on? Vaikuttaa epäilyttävältä.”

    Ai senkö takia, kun on asioista eri mieltä kuin Liberalismiwiki? Mielestäni aika hätäinen johtopäätös tuomita joku epäilyttäväksi vain yhden lauseen takia, jossa ei edes esitetä mitään uskomattomalta kuulostavia väitteitä

    Tykkää

   • Luin kaikki kommenttisi uudelleen läpi, ja ilmeisesti et moittinut mitään muuta kohtaa kuin sitä, että lähteestä #19 siteerataan Lichtensteinin kommentti muttei Clarkin kommenttia.

    Tuo #19 oli vähiten luotettava lähde, joten sieltä en luottaisi jonkun ”Clarkin” kommenttiin mutta ”Amerikan sydänyhdistyksen ravintokomitean puheenjohtaja D.Sc. Alice Lichtenstein sanoo” on fakta, koska siinä asia pistetään sanojansa suuhun. Et moittinutkaan tuota vaan vain sitä, että Clarkia ei siteerattu?

    Pitäisikö sinusta Wikipediassa lukea ”Joku Clark sanoo, että omegakolmosesta on sittenkin hyötyä”? Vasta se olisi mielestäsi luotettavaa?

    Helsingin Sanomat on monta astetta luotettavampi lähde kuin Clark, etenkin kun haastateltavina on Suomen kaikkein luotettavimpia asiantuntijoita aiheesta.

    Tykkää

   • Niin, mielestäni on hassua, että wikissä käytetään lähdeviitteinä sellaisia artikkeleja, jotka sisältävät ristiriitaista tietoa.

    Itselläni ei nyt ole mielipidettä, että kannattaako omega-3 kapseleita käyttää vai ei. Noiden siteerattujen lähteiden lukemisen jälkeen jäi vähän sellainen käsitys, että periaatteessa ei kannata, mutta siinä tapauksessa kannattaa mikäli ravinnosta ei saa riittävästi omega-3:a. Hesarin artikkelissa ei käsittääkseni otettu tähän asiaan kantaa, vaan se on kirjoitettu siltä pohjalta, että oletetaan ihmisen saavan suurin piirtein tarpeeksi jo normaalista ruoasta

    Tykkää

 2. The effectiveness ratings for FISH OIL are as follows:

  Effective for…

  High triglycerides. High triglycerides are associated with heart disease and untreated diabetes. To reduce the risk of heart disease, doctors believe it is important to keep triglycerides below a certain level. Doctors usually recommend increasing physical activity and restricting dietary fat to lower triglycerides. Sometimes they also prescribe drugs such as gemfibrozil (Lopid) for use in addition to these lifestyle changes.

  Now researchers believe that fish oil, though not as effective as gemfibrozil, can reduce triglyceride levels by 20% to 50%. One particular fish oil supplement called Lovaza has been approved by the FDA to lower triglycerides. Lovaza contains 465 milligrams of EP and 375 milligrams of DHA in 1-gram capsules.

  Likely effective for…

  Heart disease. Research suggests that consuming fish oil by eating fish can be effective for keeping people with healthy hearts free of heart disease.

  People who already have heart disease might also be able to lower their risk of dying from heart disease by eating fish or taking a fish oil supplement. However, for people who already take heart medications such as a “statin,” adding on fish oil might not offer any additional benefit.

  http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/993.html

  Artikkelissa on 282 referenssiä.

  Tykkää

  • Siteeraat, että kala on terveellistä ja että sydäntautipotilaiden kannattaa ehkä syödä jopa kalaöljykapseleita, jos eivät syö kalaa eivätkä lääkitystä sydäntautiongelmiinsa.

   Myös artikkeli sanoo: ”Muita ravintolisiä suositellaan yleensä vain erityisryhmille”. Monen erityisryhmän kannattaa lääkärin neuvosta ottaa lisiä, samaa sanotaan Liberalismi.netissä, ei kuitenkaan satunnaisen ”ortopedin” neuvosta.

   Tykkää

  • Kalaöljy on hyödyllistä, kalaöljylisäravinteet kyseenalaisia. Vanhentunut viittauksesi puhuu pääosin kalaöljystä yleisesti ja sekin on jo poistettu.

   Nyt viittaamiltasi sivuilta löytyvä artikkeli kertoo: ”On monia syitä, miksi EPA- ja DHA-lisäravinteet [esimerkiksi kalaöljyvalmisteet] eivät auttaisi estämään sydäntauteja vaikka meriruoka auttaisi. Esimerkiksi meriruoka voi korvata vähemmän terveellisiä ruokia, ja lisäannos näitä omega-3-rasvahappoja ei parantaisi tilannetta.”

   Sivu myös raportoi, että vuoden 2012 meta-analyyseissä ei löytynyt tukea kalaöljyjen hyödyille ja että vuoden 2014 tutkimuskatsaus analysoi 9 viime vuosien tutkimusta, mutta vain 1 niistä tuki väitettä hyödyistä. En katsonut lähteistä, koskiko tämä ainoastaan lisäravinteita, ei kalansyöntiä.

   ”There are several reasons why supplements that contain EPA and DHA may not help to prevent heart disease even though a diet rich in seafood may. Eating seafood a few times a week might provide enough of these omega-3s to protect the heart; more may not be better. Some of the benefits of seafood may result from people eating it in place of less healthful foods. There is also evidence that people who eat seafood have generally healthier lifestyles, and these other lifestyle characteristics may be responsible for the lower incidence of cardiovascular disease.” https://nccih.nih.gov/health/omega3/introduction.htm

   Kalaa paljon syövät ovat siis yleensä terveempiä, mutta kapselien hyöty on kyseenalaista, ja artikkelissa suomalaisasiantuntijat torjuvat kapselien yleisen käytön. Eri maissa eri ruokien saanti ja terveystekijät voivat olla hieman erilaisia, mutta tuon perusteella USA:n tilannekaan ei kovin erilaiselta näytä. Tuolla sivulla luetellaan kapselien haittoja, mutta harvoin kapseleita syöneillekään mitään isompaa haittaa tulee.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s