Outi Ojala: asevelvollisuus pois

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Ojala ehdotti Porvoossa 21.12. luopumista yleisestä asevelvollisuudesta. Hänestä nuoret on saatava nopeammin mukaan työelämään työvoimapulan ehkäisemiseksi.

Eläkepommin ja työvoimapulan uhatessa työryhmä toisensa jälkeen on pohtinut, miten voitaisiin lisätä työvuosien aikaa, ts. saada nuoret aiemmin työelämään ja pitää eläkeikäisetkin edes osa-aikatöissä. Opintojen nopeuttamista ja tuoreiden ylioppilaiden suosimista opiskelijavalinnoissa on esitetty moneen kertaan, mutta vasta nyt lääkkeeksi esitetään asevelvollisuuden lakkauttamista.

Rinnalle asettuu vielä toinenkin argumentti: pakkotyö on räikeä ihmisoikeusloukkaus eikä sovi avoimeen yhteiskuntaan. Asevelvollisuuteen tottuneina useimmat meistä kokevat tämän loukkauksen lievänä ja hyväksyttävänä, mutta se ei tee sitä oikeutetuksi. Puhutaan myös hyvästä tai halvasta keinosta toteuttaa maanpuolustus, mutta samoilla argumenteilla pakkotyötä tulisi käyttää myös hoivapalvelujen järjestämisessä, kunnossapitotöissä, tienrakennuksessa jne. Kun epäsuorat kustannukset huomioidaan, pakkotyö on kalliimpaa kuin markkinamekanismi.

Jos maanpuolustus tarvitsee nykyisen kokoista asevelvollisuusarmeijaa, pakkotyön lopettaminen tarkoittaisi varusmiespäivärahan korvautumista palkalla, jonka taso nousisi sen verran, että naisista ja miehistä riittäisi yhteensä riittävä määrä vapaaehtoisia. ”Pakkotyöveron” sijaan rahoitus kerättäisiin tavallisella verolla. Joidenkin asiantuntijakommenttien mukaan varusmiesten määrää voitaisiin pienentään vain puolella, joidenkin mukaan paljon enemmän, mutta jokaisessa mallissa pidemmän koulutuksen saavaan ammattiarmeijaan ja sen aseistukseen tulee panostaa nykyistä enemmän. Niinpä nykyisen maanpuolustustahdon valossa näyttää siltä, että edeseksplisiittiset kustannukset eivät paljonkaan nousisi pakkotyömallista. Sen sijaan ihmisoikeustilanteen korjaantumisen ohella päästäisiin eroon Jehovan todistajien suosimisesta, siviilipalveluspelleilystä ja totaalikieltäytyjäongelmasta.

Tulevat sukupolvet tulevat ihmettelemään menneitä pimeitä vuosisatoja, joina käytettiin orjia, joina naisilla ei ollut äänioikeutta ja joina pakkotyötä katsottiin sormien läpi. Antakaamme jo lastemme kuulua noihin sukupolviin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s