Mikä tekee Mäkistä menestyksen?

McDonalds on yksi maailman tunnetuimmista tavaramerkeistä. Tällä hetkellä ketjun ravintoloita on runsas kolmekymmentätuhatta 131 maassa, ja yrityksen kokonaisliikevaihto on noin 40 miljardia dollaria vuodessa. Mikä tekee tästä kaikkien tuntemasta ja monien vihaamasta nimestä yhden maailman merkittävimmistä brändeistä?

McDonalds on pikaruokaketju. Se tarjoaa ihmisille paikan, jossa saa nopeasti ruokaa vatsan täytteeksi. Ketju toimii franchise-periaatteella. Yksittäisen ravintolan omistaa paikallinen yrittäjä, joka toimii McDonaldsilta saadun lisenssin avulla. Franchise-toiminta sopii ruokaketjulle erinomaisesti siksi, että valmis tuotepaketti (McDonalds-perheravintola) helpottaa yrittäjän kouluttamista ja houkuttelee McDonaldsin nimeen luottavia asiakkaita. Yrittäjän ja ketjun taloudelliset intressit saadaan näin kulkemaan käsi kädessä ilman raskasta valvontaa. Franchise-malli on kuitenkin pikaruoka-alalla yleinen, eikä voi yksin selittää McDonaldsin erityistä menestystä.

Merkittäväksi McDonaldsin tekee paremminkin sen suhtautuminen lapsiin. Ketju tekee paljon työtä nimenomaan perheen pienimpien viihtyvyyden eteen.

Useimmat lapset eivät halua pysyä hiljaa paikallaan pitkiä aikoja kerrallaan, varsinkaan ilman mielenkiintoista tekemistä. Pitkästymisen seuraukset ovat tuttuja useimmille aikuisillekin: ravintolassa on mukavampaa jos odotusajan voi viettää hyvässä seurassa, tai vaikkapa lukien. Lapsille odotus on kuitenkin erityisen ikävää, koska he haluavat usein tehdä asioita aktiivisesti, vanhempien kiinnostuksenkohteet eivät ehkä ole aivan samoja kuin lapsen ja koska vanhemmat on perinteisesti opetettu kärsimään pitkästymisensä hiljaa. Lapsen aktiivisuus on asia, jota useimmissa ravintoloissa katsotaan alta kulmien.

Niinpä lapset eivät välttämättä pidä tavallisia ravintoloita kovin mukavina paikkoina. Monet tulkitsevat lasten reaktioita väärin, ja ajattelevat jopa, että lapset eivät sovi ravintolaan. McDonalds on huomannut ongelman ja mainostaa itseään perheravintolana, johon kaiken ikäiset ovat tervetulleita. Tämä on hyvä ajatus, koska pikaravintolat sopivat lapsille erinomaisesti: ruoan saa heti mukaan ja syömisen voi aloittaa välittömästi.

Jos lapsi kuitenkin joutuu odottamaan ruokaa tai hitaita aikuisia, hänen ei hänen tarvitse ikävystyä — Mcdonalds-ravintoloissa lapset saavat vapaasti leikkiä. Monissa ravintoloissa lapsille on varattu erityinen leikkinurkkaus, jossa on erilaisia ajanviettomahdollisuuksia liukumäestä pallomereen. McDonalds myös murtaa perinteistä ajatusta siitä, että lapsen tulee näkyä muttei kuulua, koska Mäkissä äänekästäkin leikkiä suvaitaan.

Lasten makutottumukset sopivat myös erinomaisesti yhteen pikaruoan kanssa. Suurin osa lapsista haluaa ruokansa miedon makuisena ja mukavan lämpöisenä, erityisesti ei liian kuumana. Mäkissä ruoka on lämmintä, ei kuumaa, ja annokset yleensä miedon makuisia sekä monipuolisia. Tarjoilijat myös varoittavat etukäteen yllätyksistä.

Lapsiystävällisyys vaatii tietysti paljon muutakin. Arkkitehtuuri on vain yksi yllättävä esimerkki. McDonaldsissa pöydät ja tuolit ovat matalia, jotta lapsetkin voisivat syödä mukavasti. Nuorempien lasten koordinaatio ei ehkä pelaa vielä niin hyvin, että he kykenisivät syömään sotkematta ympäristöään, ja hiukan vanhempien lasten mielestä sottaaminen voi taas olla hauskaa. Siksi kaikki pinnat on Mäkissä tehty helposti pyyhittäviksi, eikä lasten hyvää oloa tarvitse uhrata siisteydelle.

Kaiken kaikkiaan McDonalds tarjoaa lapsille luontevan ympäristön ruokailuun ja hauskanpitoon. Se on yksi harvoista yrityksistä jotka tarjoavat palveluja nimenomaan nuoremmalle väelle, joten ei ole ihme, että lapset pitävät Ronaldista. Samalla ketju tekee erittäin arvokasta työtä yhtä ikärasismin muotoa vastaan. Mäkin salaisuus on siinä, että firma välittää lapsista.

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja helsinkiläinen kansalaisaktiivi, joka opiskelee Teknisessä korkeakoulussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s