Irak: julmimmat kidutusmuodot ja vaino arkipäivää

Saddam Hussein ei epäröi vainotessaan poliittisia vastustajiaan tai sellaiksiksi epäiltyjä. Mitä hirvittävin kidutus sähköshokeista raajojen amputointiin ja omaisten raiskaukseen on arkipäivää.

Hussein on pysynyt vallassa vain pitämällä kansaa silmittömän pelon vallassa ja ulottaen ilmiantajaverkoston kaikkialle.

Reilun vuoden ikäisessä raportissaan ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoo, miten viime vuosikymmenen puolivälissä Hussein sääti lait sellaisista ”rangaistuksista” kuin ruoskinta, käden tai jalan amputointi ja korvien leikkaus.

Amnestyn mukaan hallituksen vastustajiksi epäillyt ja heidän sukulaisensa ovat järjestelmällisen ja rutiininomaisen kidutuksen kohteena, samoin uskonnollisten ja etnisten ryhmien jäsenet.

Ihmisoikeusloukkauksia kuvataan valtaviksi, ja niitä ovat järjestelmällinen kidutus, erittäin epäoikeudenmukaiset oikeudenkäynnit, pitkät vankeudet ilman oikeudenkäyntiä, ”katoamiset”, laittomat teloitukset ja joukkosurmat, mielipidevankeudet, lasten värvääminen
armeijaan, karkotus jne.

(Artikkelin loppuosaa ei suositella herkille lukijoille.)

Kidutuksen uhreja sokaistaan, roikotetaan tunteja katosta usein tuskallisen vääntyneissä asennoissa samalla kun heidän ruumiiseensa annetaan toistuvasti sähköshokkeja, joita voidaan kohdistaa mm. sukupuolielimiin, kieleen ja korviin. Heitä voidaan myös hakata kepein, ruoskin tai metallisauvoin, heiltä voidaan repiä kynsiä, tai silpoa käsiä sähköporalla. Heidän ruumiinaukkoihinsa voidaan työtää esineitä, kuten rikkinäisiä pulloja.

Uhreja uhataan heidän vaimonsa, äitiensä tai tyttäriensä kidutuksella tai raiskauksella uhrin silmien edessä, ja näitä uhkauksia myös toteutetaan. Heitä suljetaan selleihin, joissa he kuulevat muiden vankien tuskanhuudot ja heiltä evätään uni. Heitä raiskataan ja heille tehdään valeteloituksia.

Tarkempi kuvaus on Amnestyn raportissa ja laajemmin Amnestyn näkökulman Irakin tilanteeseen ja sodan uhkaan voi lukea Amnestyn sivuilta.

Periaatteittensa mukaisesti Amnesty pyrkii kaikissa tilanteissa säilyttämään puolueettomuutensa ja objektiivisuutensa eikä ota kantaa siihen, pitäisikö valta Irakissa vaihtaa, vaan jättää sen kansalaisten ja poliitikkojen päätettäväksi, ja varoittaa molempiin vaihtoehtoihin, myös mahdolliseen sotaan liittyvistä ongelmista.

Amnestyn jäseneksi tai tukijaksi voit helpoimmin liittyä Suomen Amnestyn sivuilta. Järjestön vuosikokous on 22.-23.3. Helsingissä.

Linkkejä:
Kidutus Irakissa
Amnestyn Irak-näkökulma
Suomen Amnesty
KDP:n sivut kurdien joukkomurhasta
Guardian Saddamin vainoamista kurdeista

Kirjoittajasta:
Heli Parkkinen on vantaalainen kansalaisaktivisti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s