Ellei kannata miesten tasa-arvoa, ei ole feministi

Naisasialiitto Unionin Tulva-lehden päätoimittaja Anne Moilanen sanoi, ettei miesten epäkohtien ajaminen kuulu feministeille. Kuuluupas, koska feministi tarkoittaa tasa-arvon kannattajaa.

Etymologisesti feministi viittaa naiseen, mutta ainakin äänekkäimmät feministit yleensä määrittelevät sen tarkoittamaan sukupuolten tasa-arvon kannattajaa ja väittävät kiivaasti vastaan, jos joku sanoo sen tarkoittavan vain naisten oikeuksien ajajaa. Kaksilla korteilla pelaamista ei tule hyväksyä – jos halutaan saada feminismille tasa-arvon glooria, feminismin täytyy edellyttää tasa-arvon kannattamista eikä miesten syrjimistä.

Jos ei kannata pakkotyöarmeijan korvaamista palkka-armeijalla tai molemmille sukupuolille pakollisella armeijalle, ei siis ole feministi. Jos ylipäänsä ei kannata tasa-arvoa joka asiassa, myös miehille edullisissa, ei ole feministi. Minä olen feministi. Kuten Moilanen antaa ymmärtää, makuuhuoneroolit saa sopia vapaasti kuten muutkin suostuvaisten aikuisten keskinäiset asiat, mutta päinvastoin kuin hänet voisi tulkita, valtio ei saa kohdella naisia ja miehiä eri tavoin.

City-lehdessä Moilanen asettaa lisäkriteerin: ”Feministi on ihminen, joka tajuaa, että maailma on sukupuolittunut”. Hän on myös julkisuudessa kehunut miesasiaa ajaneen liberaalifeministi Arno Kotron näkemyksiä mutta halunnut sulkea ne feminismin ulkopuolelle.

Miten ylläpidetään sovinismia?

Kenties pahimmin miehissä tasa-arvon vastaisia asenteita luova seikka on miesten syyllistäminen sovinismista yleisellä tasolla. Näin syyttömiä syyllistetään toisten miesten sovinismista tai yleensä epätasa-arvosta – niitäkin miehiä, jotka ovat toimineet tasa-arvon eteen enemmän kuin keskivertonaiset. Keskivertonainen toimiikin paljon tasa-arvoa vastaan, onhan lähes kaikilla tiedostamattomiakin seksistisiä asenteita ja käyttäytymistapoja, ja tällä hetkellä naiset vastaavat kasvatuksesta yli puoleksi ja yleensä kasvattavat sekä pojat että tytöt sovinistisiin roolimalleihin, kohtelevat näitä eri tavoin, ohjaavat nämä eri suuntiin ja pitävät tytöille sopimattomina monia asioita, joita pojille sallitaan, ja päinvastoin, vaativat lapsilta eri asioita jne.

Muukin vastakkainasettelu, esimerkiksi piittaamattomuus miesten sorrosta, myös nostattaa miehissä feminisminvastaisuutta.

Moni ”feministi” onkin tällaisilla asenteillaan tehnyt naisten asialle enemmän hallaa kuin sata keskivertosovinistia. Kenties yhtä paljon feminismi on kärsinyt siitä, että jotkut ovat yrittäneet ujuttaa sen nimen alle antikapitalismia tai muita feminismille vieraita aatteita.

VS: Vihreä lanka sensuroi keskustelua feminismistä (26.8.09, kertoo myös, miten Vihreiden naisten mukaan mies ei voi olla feministi, vaikka kannattaisi naisasiaa tai tasa-arvoa)

2 kommenttia artikkeliin ”Ellei kannata miesten tasa-arvoa, ei ole feministi

 1. En ole samaa mieltä

  Feminismi tulee nimenomaan sanasta ’femme’ eli nainen. Feminismin on määritelmän mukaan siis nimenomaan naisten asian ajamista ja näin ollen todellista tasa-arvoa kannattava ei voi olla feministi.

  Tykkää

  • Sanan feminismi etymologia menee, kuten sanot. Määritelmä on eri asia. Sanalla on kaksi eri määritelmää. Tämä kaksoismerkitys on osin tahallista kaksilla korteilla pelaamista. Niin kauan kuin määritelmästä ”tasa-arvon kannattaja” ei luovuta ja sanalle haetaan sitä kautta glooriaa, ei tule hyväksyä saman sanan käyttämistä merkityksessä naisasiaihminen.

   Olisi parempi, jos naisasiaihminen-sanaa käytettäisiin kyseisessä merkityksessä ja sanaa tasa-arvon kannattaja kyseisessä merkityksessä, ja epäselvän moniselitteinen ”feministi” jätettäisiin rauhaan, mutta toistaiseksi sitäkin sanaa joutuu välillä käyttämään.

   Kielessämme on paljon käyttökelpoisiakin sanoja, joiden merkitys on kaukana niiden etymologiasta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s