Ainakin 72 pidätyksen lisäksi Kuuban hallitus teettää kotietsintöjä kriitikkojen ja riippumattomien journalistien koteihin ”kampanjassaan huumeita ja muita yhteiskuntaan kohdistuvia uhkia vastaan”. Myös kielletyn lehdistöliiton SPMS:n tilat ovat joutuneet etsinnän kohteeksi.
Castron ärtymystä lisäävät rauhanpalkitun Jimmy Carterin tuoreet kannanotot Valera-projektin puolesta: vainosta huolimatta kristityn toisinajattelija Oswaldo Payan johtama liike on saanut jo yhdentoistatuhannen rohkean kuubalaisen allekirjoitukset vetoomukseensa demokratian ja ihmisoikeuksien palauttamisesta kuubalaisille.
Kuuban perustuslain mukaan vähintään 10 000 nimeä taakseen saaneesta aloitteesta on järjestettävä kansanäänestys, mutta Castro on jo kauan pitänyt lakia pilkkanaan.
Ihmisoikeusjärjestöt protestoivat Kuuban jatkuvia ihmisoikeusloukkauksia vastaan, ja Amnesty International on viimeksi äskettäin vaatinut mielipidevankien välitöntä vapauttamista.
Maassa voidaan vangita mitä mielikuvituksellisimmin syyttein kuten seuraavat Amnestyn raportoimat tapaukset osoittavat.
- ”epäkunnioitus auktoriteetteja kohtaan”: journalisti Bernardo Arévalo Padrón sai 6 v. vankeutta syytettyään presidenttiä valehtelusta
- ”vihollispropaganda”: Cecilio Monteagudo Sánchez oli 4 v. vankilassa tehtyään lentolehtisiä vaaliboikotin tueksi (lehtisiä ei levitetty)
- ”väärien tietojen levittäminen maailmanrauhaa vastaan”: José Orlando González Bridón oli 11 kk vankilassa syytettyään poliisia välinpitämättömyydestä aktivistitoverinsa murhaa kohtaan
- ”rikosta edeltävä vaarallisuus” (taipumus vaaralliseen rikollisuuteen: tätä voi käyttää syytteenä kun mitään rikosta ei ole tehty; tukena se, että uhrin käytös on ”sosialististen käyttäytymistapojen vastaista”): riippumaton journalisti Jesús Joel Díaz Hernández oli 2 v. vankilassa tällä verukkeella.
Amnestyn mukaan mielipidevangit ovat arkipäivää ja ”sananvapauttaan” harjoittavia pidätetään, kuulustellaan ja uhkaillaan, heitä erotetaan töistään ja heille langetetaan kotiaresteja, kotietsintöjä sekä he joutuvat uhkailun ja fyysisten aggressioiden kohteiksi. Uhreja pidetään vangittuina ilman oikeudenkäyntiä tai järjestetään epäoikeudenmukaisia oikeudenkäyntiä, ja vainoa myös laajennetaan uhrien perheisiin. Amnesty raportoi myös toisinajattelijoiden pahoinpitelyjä, hoidon epäämisiä ja kuolemantuomioita.
Tiedot aiemmilta vuosilta, keskitysleireistä, kidutuksesta, raiskauksista, homovainoista ym. ovat vielä huomattavasti synkempiä.
Myös muualla sotaa käytetään välineenä ihmisoikeuksien tukahduttamiseen. Esimerkiksi Venäjä jatkaa Tshetshenian kansan ja laillisen hallinnon ahdistamista ja USA:ssa on ehdotettu väliaikaista mielenosoituskieltoa ”kun nyt sodan aikana poliisilla on muutakin tekemistä”.
Heli Parkkinen
(kirjoittaja ei tietääkseen ole sukua Kauko Parkkiselle)
Linkkejä:
VS: Kuuban ihmisoikeusrikokset ja Che Guevara
Amnesty Kuuban tuoreimmista ihmisoikeusloukkauksista
Jimmy Carterin vierailu Kuubassa (5/2002)