Toimi Kuuban ihmisoikeusrikoksia vastaan!

Amnesty kesäkuinen raportti ”Human rights crackdown in the name of security” paljastaa Kuuban kiihdyttäneen ennennäkemättömän rajusti toisinajattelijoiden vainoa 18.3.03 alkaen toivoen toimiensa jäävän huomaamatta Irakin sodan uutispimennossa.

Castron motiivina oli toisinajattelijoiden vetoomus kansanäänestyksestä demokratian ja ihmisoikeuksien palauttamisesta – he olivat jo keränneet perustuslain vaatimat 10 000 nimeä.

Kuuba pidätti maaliskuun puolivälissä 75 toisinajattelijaa ja tuomitsi heidät pitkiin vankeustuomiohin (jopa 28 v.) summittaisissa oikeudenkäynneissä kyseenalaisin syyttein (esim. ”epäkunnioitus auktoriteetteja kohtaan”). Ihmisoikeusjärjestöille rikkomuksista raportoineita syytettiin vakoilusta.

”Kuuban mukaan pidätetyt ovat ulkomaiden agentteja. Se ei pidä paikkansa. Amnesty on koonnut luettelon kaikista pidätetyistä ja tuomituista, ja he ovat mielipidevankeja – eivät rikollisia – siksi heidät on välittömästi ja ehdoitta vapautettava”, Amnesty vaatii kannanotossaan.

Osallistu ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kampanjaan Kuuban ihmisoikeusrikkomuksia vastaan. Ellet ehdi muotoilla omaa kirjettä, käytä Amnestyn kirjettä sellaisenaan tai pohjana viestissäsi Kuuban suurlähetystölle: cuba@embacuba.inet.fi

Amnesty raportoi jatkuvasti ihmisoikeusrikkomuksista eri puolilla maailmaa, kuten USA:n ylipitkistä Taliban-taistelijoiden pidätysajoista. Sosialismin romahduksen jälkeen tilanne on parantunut huomattavasti, mielipidevankeja on enää 35 maassa (2002; luku on ollut aiemmin sadan luokkaa) ja vankien kidutusta ja pahoinpitelyäkin tapahtuu enää 106 maassa. Amnesty vaati äskettäin EU:ta painostamaan tiukasti Venäjää Tshetshenian ihmisoikeustilanteen parantamiseksi.

Linkkejä:
VS: Demokratia-aktivistien tuoreita kohtaloita Kuubassa
VS: Che Guevaran roolista Kuuban tiellä ojasta allikkoon 1959
Amnestyn raportti ihmisoikeustilanteen dramaattisesta heikkenemisestä Kuubassa
Amnestyn vetoomus Kuuballe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s