Nobelisti Buchanan: Hyvinvointivaltion ongelma

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta pohtineen Tampere Forumin pääpuhujana Tampereen teknillisellä yliopistolla oli James M. Buchanan. Talousnobelisti totesi hyvinvointivaltion kenties rahoitusongelmana olevan paljon puhuttujen syntyvyyden vähenemisen ja eliniän pitenemisen lisäksi niitäkin vakavamman asian.

Vaaleissa ihmiset esittävät loputtomia vaateita hyvinvointipalveluista ja saattavat ajatella haluavansa maksaa hyvinkin korkeita veroja niiden kustantamiseksi. Todellisuudessa korkea verotuksemme saa samat ihmiset välttelemään veroja karttamalla työntekoa ja nauttimalla verottomia hyödykkeitä – lähinnä vapaa-aikaa. Saatamme myös itse maalata kesämökkimme tai tehdä lukuisia kotitöitä, jotka ammattilaiset hoitaisivat paremmin ja nopeammin.

Tuloksena on tehoton itsepalveluyhteiskunta ja rapautunut veropohja, mikä olisi vakava uhka hyvinvointivaltiolle jo ilman eläkepommia. Vaikka Buchanan pitikin suomalaista hyvinvointivaltiota laajentuneempana kuin usalaista, hän ei nähnyt näiden välillä oleellisia laadullisia eroja, ja katsoi saman ongelman uhkaavan molempia.

Björn ”Nalle” Wahlroos meni vielä paljon pidemmälle antaen kyytiä niin työtä pakoileville vapaamatkustajille, mm. hitaille opiskelijoille, joita veronmaksajat palkitsevat sitä enemmän mitä hitaammin he opiskelevat, kuin veroja pakoileville tee-se-itse-miehillekin. Sinikka Mönkäre ja Erkki Tuomioja taas yrittivät puolustella nykymenoa.

Valitettavasti keskustelu ei vielä edennyt nykyisestä hyvinvointivaltiosta kohti hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa ihmisetkin voisivat hyvin, pystyisivät parantamaan asemaansa omalla työllään ja saisivat itse päättää sen ehdoista keskusjärjestöjen herrojen tottelemisen sijaan.

Linkkejä:
SY Tampere Forumista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s