Se on kapitalismia, demarit

SDP juhli 23.8.03 Forssan julistuksen satavuotispäivää – puoluehan sai alkunsa tuosta julistuksesta. Puheenjohtaja Lipponen sanoi kokouksessa julistuksen olleen sosialistinen siinä mielessä, että tavoitteeksi asetettiin tuotantovälineiden yhteiskunnallistaminen. ”Tästä tavoitteestaan sosiaalidemokratia on luopunut ja hyväksynyt markkinatalouden”, Lipponen totesi.

Yksityisomistus on kapitalismia, ei markkinataloutta. Markkinatalous ei ole sosialismin vaan suunnitelmatalouden vastakohta, vaikka sitä ei voikaan puhtaana toteuttaa kuin kapitalismissa. Vasemmistokin on hyväksynyt kapitalismin, muttei vielä pysty lausumaan k-sanaa ääneen, kun on sitä vuosikaudet pahuuden lähteeksi väittänyt.

Markkinatalous tarkoittaa vapautta käydä kauppaa resursseillaan – ihmisten on siis saatava päättää, mitä myyvät, kuinka paljon, keille ja millä ehdoilla, oli sitten kyse esineistä, työpanoksesta tai jostakin muusta. Kyse on sopimusvapaudesta – oikeudesta päättää omista asioistaan, valita ostoksensa, uransa, työpaikkansa, perustaa yrityksiä, jakaa riskejä jne. Suunnitelma/komentotaloudessa jokin ulkopuolinen taho vaikkapa määrää hinnoista aiheuttaen näin pulaa (alihinta) tai ylitarjontaa (ylihinta) – kysyntä ja tarjontahan kohtaavat vain markkinahinnoin. Yleissitovin minimipalkoin ja -ehdoin Suomenkin työttömyys on luotu.

Siinä missä komentotalous on keskitetty, joustamaton, tehoton ja kykenemätön sopeutumaan ihmisten tarpeisiin, markkinatalous on hajautettu, joustava, uskomattoman tehokas ja täysin ihmisten tarpeiden mukaan muuntuva. Täydellinen sopimusvapaus sisältää automaattisesti markkinatalouden, sillä komentotaloutta voi toteuttaa vain pakolla.

Liberalismi ja kapitalistinen markkinatalous ovat sosiaalidemokratiaa

”Emme luovu sosialismistamme, hyvinvointivaltiosta”, Lipponen julisti. Sosialismista puolue on luopunut ja hyväksynyt kapitalistisen markkinatalouden, ei sanamagia sitä muuksi muuta. Puolue haluaa tasata varallisuuseroja ja taata kansalaisille julkisia palveluja – niin moni muukin, mutta se tulisi tehdä tehokkaasti ja kannustavasti, vaikkapa perustulolla ja palveluseteleillä tai muuten kilpailutetusti.

Vasemmisto otti kunnian Forssan julistuksen järkevimmistä tavoitteista, siis liberaalismista plagioiduista. Esim. yleinen äänioikeudestä oli liberaalien paljon aiemmin esiinnostama ja vuonna 1903 jo miltei läpiajamakin. Vastaava pätee julistuksen yhdistymis-, kokoontumis-, lausunto- ja painovapauteen, jota tosin vasemmisto on ay-liikkeen johdolla parhaansa mukaan kampittanut vainoamalla totuudenpuhujia ja työpaikkakiusaamalla niitä, jotka käyttävät oikeuttaa olla liittymättä ay-järjestöihin – ellei hiekka eväissä riitä, kieltäydytään työnteossa kunnes toisinajattelija on saanut potkut. Kunniaa kieltolaista ei isommin juhlittu.

Uusi Forssan julistus

Ukkoutuneen SDP:n kokouksesta ”oli vaikea löytää alle 50-vuotiasta demaria” (HS 24.8.), mutta netistä löytyy nuorten uusi Forssan julistus, jossa mm. vaaditaan kolmikantaisia sopimuksia ja minimipalkkoja koko EU:n alueelle. Voisiko joku kertoa heille, että kännykkä olisi fiksumpi vientituote kuin työttömyys?

Julistuksessa vaadittiin myös aseiden valmistuksen kieltämistä. Kuvittelevatko he, että rikolliset, terroristit ja opportunistiset sotilasjohtajat noudattaisivat kieltoa, vai pitääkö kuulijan epäillä julistusta mafian orjuutussuunnitelman osaseksi tai Pohjois-Korean etäispesäkkeen tuotokseksi? Vielä alkuvuodesta demarinuoret tarjosivat Pohjois-Korean-matkoja osoittaakseen, että asiat voi tehdä vieläkin huonommin kuin Suomessa.

Linkkejä:
Forssan julistus 1903
Uusi Forssan julistus 2003

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s