Keskustalehtien surkuhupaisa Anneli-kampanja

Keskustan harmaat eminenssit, Keskisuomalaisen Erkki Laatikainen ja Ilkan Kari Hokkanen, kokivat ensimmäisen suurtappionsa jo vuonna 1991. Edellisenä vuonna heidän aateveljensä Paavo Väyrynen oli luovuttanut puolueen puheenjohtajuuden nuorelle Esko Aholle kasvaakseena päivänpolitiikan yläpuolella viimein kelvolliseksi presidenttiehdokkaaksi. Oppositioasema kuitenkin toi Aholle vaalivoiton v. 1991, ja Aho osoittautuikin itsenäiseksi pääministeriksi eikä oppi-isänsä kiltiksi käskyläiseksi.

Väyrynen yritti vielä liittoutua oppositiossa olevan SDP:n kanssa oman puolueensa johtaman hallituksen kaatamiseksi. Tämän epäonnistuttua ja Väyrysen hävittyä Rehnille presidentinvaalien 1. kierroksella 1994 alkoivat vähitellen muutkin keskustapoliitikot uskaltautua irrottautumaan Väyrysen varjosta, mikä oli ollut vielä hieman aiemmin miltei yhtä pelottavan tuntuinen ajatus kuin idänsuhteita vaarantavat puheet.

Hävittyään vuoden 2000 presidentinvaalit Aho valitutti puolueelle sijaispuheenjohtajan Harvardin-vuodekseen. Liberaalin Maria-Kaisa Aulan murskavoiton uhatessa Laatikainen ja Hokkanen viime hetken lehtikirjoituskampanjallaan ja taustajuoninnoillaan nostivat Anneli Jäätteenmäen niukasti Aulan ohi.

Sen jälkeen lehdet ovat kuin yhdestä suusta työntäneet kapuloita Ahon ja tämän eron jälkeen muiden Jäätteenmäen kilpailijoiden rattaisiin, mikä johti Ahon eroon vuoden 2002 alussa ja Jäätteenmäen valintaan seuraavana kesänä. Eminensseillä oli nyt näpeissään substanssiasioissa heikko, avustajistaan riippuvainen ja helposti ohjailtava puheenjohtaja, joka oli heille velkaa valta-asemastaan.

Kaksikko jatkoi Jäätteenmäen sokeaa puolustelua ja vastustajien ampumista pääministeriyteen, eroon ja tähän päivään asti, vieläkään lopettamatta.

Vielä eropäivinä lehdet selittelivät päivästä toiseen mitä mielikuvituksellisimmin tavoin suosikkinsa toimia, ja nyt kesän mittaan ovat yrittäneet selitellä, että Jäätteenmäki pitäisi sittenkin jättää puolueen puheenjohtajaksi, ja viimein tämän toivottomaksi tajuttuaan ovat ehdottaneet, että tämä vain vaihtaisi paikkaa varapuheenjohtaja Vanhasen kanssa tai että valittaisiin vain sijaispuheenjohtaja, jotta Jäätteenmäki voisi taas ottaa puheenjohtajuuden ensi kesänä.

Kaikki mahdolliset salaliittoteoriat SDP:stä natottajiin on käyty läpi, ja
vähän aikaa sitten nämä sovinistin perikuvilta vaikuttavat miehet esiintyivät valtakunnan ykkösfeministeinä selittäen Jäätteenmäen naiseuden herättäneen liikaa kateutta miehissä, mikä olisi johtanut eroon. Jäätteenmäen valehtelemisella eduskunnalle täysistunnossa tai Jäätteenmäkeen kohdistuneella rikostutkinnanlla tms. ei nähty olevan mitään tekemistä eron kanssa.

Lisäksi Jäätteenmäki esitettiin sananvapauden esitaistelijaksi hänen vuodettuaan julki salaisia asiakirjoja. Tässä eminenssit unohtivat mainita, että Jäätteenmäki oli pitkään väittänyt, jopa eduskunnalle, ettei hän ollut niitä asiakirjoja nähnytkään, vain kaksi korvaansa. Vielä nolommaksi juttu muuttui, kun kävi ilmi, että Jäätteenmäen mainitsemat seikat Lipponen oli uutisoinut lehdille jo niiden tapahtuessa joulukuussa (ks. Poimittuja: ’Jäätteenmäki ”paljasti” vain tunnettuja asioista’) ja että Lipposen hyväksymä vaarallinen ”koalitio” ei ollutkaan Irakin sotakoalitio vaan suurin piirtein kaikkien YK:n jäsenmaiden muodostama terrorin vastainen koalitio.

Tuoreinpana vetonaan Ilkka kirjoitti 26.8. Halosen ja Jäätteenmäen liitosta Suomea natottavaa pääministeri Lipposta vastaan. Todisteena tästä oli se, että Halonen oli käynyt Jäätteenmäen kotona vierailulla. Jännityskertomusta tosin hieman latisti, kun 29.8. HS uutisoi myös Lipposen ja Ville Itälän vierailleen Jäätteenmäen kotona samoihin aikoihin.

Vapaa Sana on aiemmin kirjoittanut tarkemmin Jäätteenmäen eroon johtaneista vaiheista ja konservatiivieminenssien roolista siinä.

Valtakunnan ykkössaippuaoopperan seuraajille ovat jatkossakin tarjolla:

Linkkejä:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s