WTO-kokous epäonnistui

Maailman kauppajärjestön ministerikokous Cancúnissa on epäonnistunut. EU kieltäytyi hyväksymästä radikaaleja muutoksia protektionistisessa maatalouspolitiikassaan, esim. vientitukien lakkauttamista. Sen sijaan EU päätti vaatia Japanin kanssa kehitysmailta neuvotteluja täysin uusista asioista kuten kilpailu- ja investointikysymyksistä, julkisista hankinnoista ja kaupan edistämisestä (”Singaporen kysymyksistä”). Kun toivo suurista maatalousuudistuksista oli menetetty, kehitysmaiden G22-ryhmä keskeytti neuvottelut aivan kuten Seattlessa 1999. [Sielläkin ainoa voittaja oli kaduilla mellakoinut USA:n ay-liike – eikä sekään pitkällä aikavälillä.]

Maailmanpankki oli laskenut, että globaali vapaakauppasopimus olisi lisännyt maailman hyvinvointia n. 520 mrd $ vuoteen 2015 mennessä ja nostanut 144 miljoonaa ihmistä köyhyydestä. Nyt on epävarmaa, milloin neuvottelut voidaan jälleen aloittaa. EU ja Japani ovat osoittaneet, etteivät ne ole valmiita avautumaan tosissaan, ja samalla suuret kehitysmaat kuten Brasilia, Kiina ja Intia ovat osoittaneet olevansa voimatekijä, joka ei enää aio vain suostua tekemään, mitä rikkaat käskevät. Joulukuussa WTO-konferenssi arvioi, milloin keskusteluita voidaan jatkaa.

Viime viikolla Johan Norberg kirjoitti Washington Timesissa, että kehitysmaat lopettavat neuvottelut ellei etenkin EU korjaa asennettaan. Kokouksen jälkeen hän sanoi:

”Maailma on menettänyt kultaisen tilaisuuden. Kehitysmailla ei ollut vaihtoehtoja. EU pakotti ne tähän kieltäytymällä tekemästä kompromisseja maatalouspolitiikan pyhien lehmiensä osalta. WTO on paljon demokraattisempi organisaatio kuin monet luulevat. Siellä yksimielisyysvaatimuksen ansiosta köyhät maat voivat keskeyttää toivottomat neuvottelut. Nyt paine EU:ta kohtaan voimistuu – EU kun on jälleen kerran antanut pienen ylisubventoitujen talonpoikien joukon pitää monenkeskistä kauppajärjestelmää panttivankinaan.”

[Artikkeli on käännetty www.frihandel.nu-sivuilta. Johan Norberg on ruotsalainen yhteiskuntatieteilijä, tietokirjailija ja kolumnisti.]

Linkkejä:
www.frihandel.nu
BBC: World trade talks collapse
Johan Norberg WTO-kokouksesta Washington Timesissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s