Vihreä verouudistus ei rasittaisi kilpailukykyä

Kun ympäristöveroja nostetaan ja työn verotusta lasketaan, hyödyt ja haitat kumoavat toisensa. Väärin.

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Erkki Koskela viittaa tutkimukseen, joka osoittaa, että muutos ennemmin parantaisi kuin heikentäisi kilpailukykyä ja samalla parantaisi työllisyyttä. Tutkimus tosin koskee vain energiaveroja.

Tämän päälle tulee hyöty siitä, että ympäristönkulutus vähenisi. Niukasta resurssista, kuten ympäristön puhtaudesta, ei markkinataloudessa pidä luopua ilmaiseksi, vain käyvästä hinnasta, haittaverosta, jonka tulisi vastata päästön aiheuttaman haitan arvoa siitä kärsiville ihmisille.

Ympäristön myyminen tätä halvemmalla on täysin verrannollista telakka- tai muihin tukiaisiin: niitä voi perustella vain kilpailun vääristymisellä, jos muut tukevat ja me emme, ja silloinkin tulisi aina olla askeleen muita edellä, vaikkei ehkä niin isoa, että vaikutus siirtäisi liiaksi toimintaa epäreilumman politiikan maihin. Mainittu tutkimus osoittaa, että tämä raja ei ole lähelläkään rajoittaa ympäristöverojemme kiristystä lähemmäs oikeaa tasoa.

Linkkejä:

Click to access 31-01-2002.pdf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s