Veden yksityistäminen laskee lapsikuolleisuutta

Johan Norbergin Suomen Kuvalehdessä ja Vapaassa Sanassa julkaistua kolumnia kritisoitiin Kuvalehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa (Puheenvuoro, SK 35/2003). Siinä olemattomin faktaperustein väitettiin julkista vesihuoltoa yksityistä tehokkaammaksi kehittyneissä maissa ja yksityistämisen tuloksia negatiivisiksi kehitysmaissa.

The Economist (31.5.) vertaili Iso-Britanian vesihuoltoa ja huomasi että vedenjakelunsa yksityistäneessä Englannissa vesi on parempilaatuista ja selvästi halvempaa kuin valtiollisista palveluista nauttivassa Skotlannissa. Tavallinen kuluttajahinta on vain 10 % korkeampi mutta yrityksiltä peritään yli 15 kertaisia maksuja Englantiin verrattuna.

Tätäkin tärkeämmän havainnon tekivät Argentiinan tilannetta analysoineet tutkijat: maakunnissa joissa vesihuolto oli yksityistetty veden saatavuus oli parantunut ja hinta laskenut. Tästä seurauksena veden epäpuhtauksista johtuvat lapsikuolemat olivat vähentyneet selvästi nopeammin kuin julkisen sektorin varaan jättäytyneissä maakunnissa.

Argentiinasta tehty tutkimus osoittaa, että lapsikuolleisuus laski nopeimmin köyhimmillä alueilla ja johtui nimenomaan vesihuollon yksityistämisestä: infektiotaudeista ja loisista johtuvat lapsikuolemat vähenivät rajusti juuri näillä alueilla mutta kuolleisuus vesihuollosta riippumattomiin syihin oli riippumatonta yksityistämisestä.

Vertailukelpoisten tilastojen valossa yksityinen sektori näyttäisi siis tekevän työnsä julkista paremmin myös vesihuollossa.

Linkkejä:
Argentiinan vesihuollon yksityistäminen
VS: Vesi on niukkaa – ilman markkinahintaa sitä ei riitä kaikille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s