Normandian maihinnousu pelasti Suomen vapauden

60 vuotta sitten, 9.6.04 Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen Karjalan kannaksella. Hautausmailla on siltä ajalta kenties enemmän sankariristejä kuin miltään muulta.

Reilun kuukauden ajan Suomi kesti, suurin uhrauksin, mutta tuskin olisi kestänyt paljon kauemmin. Sitten Stalin luovutti ja siirsi osan joukoista pois. Miksi?

Länsivallat nousivat maihin Normandiassa 6.6.44. Uhkarohkea maihinousu vaati monen parhaassa iässään olevan nuorukaisen hengen mutta luultavasti säästi maailman suunnattoman paljon suuremmalta kärsimykseltä, sillä se nopeutti sodan päättymistä huomattavasti.

Maihinnousun seuraukset

Alkoi kilpajuoksu Berliiniin. Hitleriä lukuunottamatta saksalaiset ymmärsivät sodan jatkamisen mielettömyyden – moni oli ymmärtänyt sen alusta asti. Kenraali toisensa jälkeen yritti taivutella Hitleriä rauhaan tai salamurhata hänet, mutta hankkeet epäonnistuivat.

Stalinille kilvan voittaminen oli pakkomielle. Piittaamatta kansansa kärsimyksistä hän onnistuikin, ja Itä-Eurooppa tuli maksamaan siitä valtavan hinnan. Raiskatut 100 000 berliiniläisnaista olivat vain pieni episodi sosialistimaan sodankäynnin systemaattisten, ylhäältä ohjatuttujen julmuuksien joukossa.

Voitto ei tullut Stalinille helpolla. Sen saamiseksi hän mm. irrotti Kannakselta edellä mainitut joukot, mikä pelasti Suomen vapauden. Vertailu eteläisten naapuriemme kohtaloon osoittaa, miten Normandian maihinnousu oli amerikkalaisten, kanadalaisten, brittien ja muiden liittoutuneiden tekemien uhrausten arvoinen jo pelkästään suomalaisille koituneiden seurausten perusteella.

Sää ei suosinut maihinnousua, ja siksi kenraali Eisenhower harkitsi sen lykkäämistä seuraavaan suosiolliseen ajankohtaan – kuukauden päähän. Suomen ja maailman onneksi hän valitsi vaikeamman tien.

Sodan opetuksia

Neuvostoliiton kansat eivät olleet uskoneet sosialismiin. Stalin oli vuonna 1942 jo häviämässä sotaa Hitleriä vastaan, kun hän ymmärsi, että kansan taistelutahdon herättämiseksi sosialistinen propaganda on korvattava nationalistisella. Vasta se sai sotaponnistukset riittävälle tasolle. Saksassakin taistelijoiden motivaationa oli paljon harvemmin kansallissosialismi kuin nationalismi. Tosin kerrotaan, että taistelukentillä aatteet unohtuvat, ja halu säilyttää kasvonsa taistelutoverien silmissä on ratkaisevin motivaattori. Siksi antiikin Kreikassa rakastavaiset sijoitettiinkin rintamaan vierekkäin.

Suomalaisten riittävä onnistuminen Kannaksen taisteluissa ei olisi ollut mahdollista ilman saksalaisten ase- ja vilja-apua sekä sitä, että heidän joukkonsa vapauttivat suomalaisia Lapin puolustuksesta. Tämä tuki tuli siksi, että Risto Ryti oli tehnyt henkilökohtaisen sopimuksen, jossa lupasi olla tekemättä erillisrauhaa. Tilaisuuden tullen hän sitten erosi ja näin mahdollisti rauhan. Samalla hän luopui syytesuojastaan ja sai Neuvostoliiton painostuksesta ”sotasyyllisyydestä” vuosien vankeustuomion, joka mursi hänen terveytensä.

Talvisodassa oltiin kenties vieläkin täpärämmällä, mutta Länsivaltojen moraalinen tuki osaltaan Suomelle painosti Stalinia rauhaan – hänellä ei ollut varaa konfliktiin Lännen kanssa.

Maihinnousun 60. vuosipäivänä kuollut USA:n presidentti Ronald Reagan voitti kylmän sodan kilpavarustelullaan. Neuvostoliiton sosialistinen talousjärjestelmä oli muutenkin kestämätön, mutta kiihtyvän kilpavarustelun kuormitus nopeutti sen romahtamista. Komentotalous voi toimia raskaan bulkkiteollisuuden oloissa, niissäkin vain korkealla inhimillisellä kustannuksella, mutta kuljettaessa kohti jälkiteollista korkean teknologian yhteiskuntaa sellainenkaan ei ole mahdollista. Presidentti Mauno Koivisto totesikin äsken, miten hän oli aluksi arvellut näyttelijänä maineensa saanutta Reagania pelkäksi keulakuvaksi mutta sittemmin oppinut arvostamaan tätä.

Myös kylmän sodan aikana Suomen itsenäisyys oli vain Naton sotavoimien uskottavuuden varassa. Omamme eivät olisi enää riittäneet talvi- ja jatkosotien ihmeisiin.

Vuosituhannen vaihteessa, hieman ennen kuolemaansa satavuotias jääkärikenraali Väinö Valve totesikin saman kuin moni muukin veteraani: ”Muistakaa, Suomen ei enää koskaan tule jäädä yksin.”

Linkkejä:
Ronald Reagan – vapaamman maailman esitaistelija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s