Hallitus luopuisi eurosta, jos voisi silti säilyttää kasvonsa

Vaikka Jutta Urpilainen väittää muuta, hän itse sanoi, että Suomi on valmistautunut eroamaan eurosta, jos euro tulee liian kalliiksi, ja että Suomen ei pitäisi valmistautua sellaiseen pankkiunioniin, jossa vastataan yhdessä muiden maiden veloista, taloudesta ja riskeistä. PT:n tutkija Heikki Taimio oli juuri sanonut, että euroalueen hajoaminen on ainoa realistinen vaihtoehto. Professori Noriel Roubini sanoi, että Suomen kannattaa erota eurosta, hyöty olisi 10 – 15 % BKT:stä. Urpilainen perui puheitaan, koska hän ei olisi saanut sanoa tuota. Suomi luopuu typeryyksistä heti, kun joku osaa neuvoa hallitukselle, miten sen voi tehdä menettämättä kasvojaan äänestäjien edessä. Miten?

Suomi on mennyt mukaan uusiin rahanhaaskauksiin, koska luopuminen niistä olisi sen myöntämistä, että edellisetkin rahanhaaskaukset olivat typeriä. Äänet ovat tärkeämpiä kuin järkevä rahankäyttö ja turhimman verotus- ja leikkaustarpeen ehkäisy.

Hallituspuolueiden väen kannattaisi muistaa, että asia paljastuu jossain vaiheessa, ja mitä pidempään he ovat mukana typeryyksissä, sitä pellemmiltä he silloin näyttävät. Ehkä johtohahmot ovatkin jo päätyneet euroeron kannalle, sehän salataan mahdollisimman pitkälle.

Urpilainen sanoi Kauppalehdelle: ”Suomi ei hirttäydy euroon hinnalla millä hyvänsä ja kaikkiin tilanteisiin varaudutaan” ja jatkoi pankkiunioniin viitaten: ”Kollektiivinen vastuu muiden maiden velasta, taloudenpidosta ja riskeistä, siihen meidän ei pidä olla valmiita” sekä myönsi hallituksen valmistautuneen mm. euroeroon.

Professori Roubini: ellei Suomi eroa, se voi menettää 10 – 15 % BKT:stä

Kuuluisan professori Nouriel Roubinin mukaan Suomen kannattaa erota eurosta (”Fixit”). Yksityisten arvioiden mukaan pysyminen eurossa maksaisi 10 – 15 % BKT:stä. Eron myötä Suomi saisi itselleen sopivan raha- ja valuuttapolitiikan, eikä sen enää tarvitsisi enää kustantaa EVM:ää ja ERVV:tä eikä kärsiä Target 2:ta ja koko euron hajoamisen kauppamenetyksiä. Euroalueessa pysyminen vaatisi vieläkin isompien luottoriskien ottamista velkojen sosialisoinnilla (eurobondit) ja fiskaaliunionilla (tulonsiirrot köyhemmille euromaille). Mikään muu Pohjoismaaa ei kuulu euroon.

Professori: euro luotiin toiveunten varaan

Professori Markku Kuisma kirjoitti, että euro luotiin ”toiveunien fantasiakivijalan varaan” ja virhettä paikkailtiin ”epäkorrekti todellisuus kieltämällä”, byrokratiaohjelmilla ja syytämällä rahaa vääriin paikkoihin. Arvostettu toimittaja Tuomo Lappalainen myönsi toimittajien laiminlyöneen työnsä: kun euro perustettiin, toimittajat ”jotenkin kummasti” uskoivat poliitikkojen ajattelevan ”juuri tässä asiassa” pelkästään yleistä hyvää, vaikka ”halu patsastella ’eurooppalaisina’ valtiomiehinä näkyi kilometrien päähän”.

Lisätietoja viiteluetteloineen:
Euro (Liberalismi.net, mm. viitteet artikkelin faktoihin)

Yksi kommentti artikkeliin ”Hallitus luopuisi eurosta, jos voisi silti säilyttää kasvonsa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s