Eugeniikka: 1900-luvulla ensin vasemmiston aate, sitten sosialistisen Tshekkoslovakian käytäntö

Sosialistisen Tšekkoslovakian sterilisaatio-ohjelma oli suunnattu vammaisia lapsia synnyttäneisiin naisiin, mutta ainakin 1970-luvulla steriloitiin enimmäkseen romaneja. Jo 1900-luvun alkupuolella eugeniikka oli vasemmiston ja kansallissosialistien aate.

Eugeniikka ja romanien sterilointi

Human Rights Watch raportoi, että Tšekkoslovakian kommunistiaikana steriloitiin huomattava määrä romaneja. Osa näistä raportoi tulleensa steriloiduksi sektion yhteydessä antamatta suostumustaan, osa tulleensa painostetuksi sterilointiin. Hallituksen romanikysymyksen komission muistiossa painotettiin romanien steriloinnin tärkeyttä ja valitettiin, että ”takapajuisetkin romaninaiset osaavat laskea” saavansa lapsista enemmän rahaa valtiolta kuin steriloinnista, joten sterilointikorvausta pitää nostaa.

Vasemmistolaisten aate

1900-luvun alkupuolella eugeniikka oli vasemmiston suosiossa. Mm. presidentti Theodore Roosevelt, H. G. Wells, Emma Goldman, George Bernard Shaw, Hardold Laski, John Maynard Keynes sekä marxilaiset biologit J.B.S. Haldane ja Hermann Muller olivat sen puolestapuhujia, kun taas monet kristilliset konservatiivit pitivät eugeniikkaa tieteellisen eliitin yrityksenä ”leikkiä Jumalaa.”

Sittemmin myös kansallissosialistit omaksuivat eugeniikan. Kansallissosialismin vasemmistolaisuudesta ks. Kansallissosialismi – markkinatalous pois, hintasääntely ja suunnitelmatalous tilalle.

Eugeniikka ei ollut pelkästään vasemmistolaisten aate, mutta sen vasenta puolta usein yritetään peitellä.

Lähdeviitteet ja lisätietoja

Yksi kommentti artikkeliin ”Eugeniikka: 1900-luvulla ensin vasemmiston aate, sitten sosialistisen Tshekkoslovakian käytäntö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s