Neuvostomiehittäjät tappoivat tai kyydittivät kymmenyksen Viron juutalaisista

Neuvostomiehittäjät tappoivat tai kyydittivät 450 Viron 4500 juutalaisesta vuonna 1941. Tässä suhteessa heitä seuranneet kansallissosialistit ylsivät tuplasaldoon, mutta muuten sosialismi oli kokonaisuudessaan virolaisille paljon raskaampi taakka kuin kansallissosialismi. ”Vapauttajia”?

Osa virolaisista taisteli vapaaehtoisesti saksalaisten rinnalla Neuvostohyökkäystä vastaan puolustaen Viroa vuonna 1944. On arveltu, että tämä viivytys pakotti Stalinin irrottamaan divisioonia Suomesta, minkä ansiosta puolustuksemme juuri ja juuri kesti jatkosodassa ja maamme säilyi itsenäisenä. Stalin näet halusi lyödä saksalaiset ennen länsivaltoja, jotka olivat edenneet nopeasti Normandian maihinnousun jälkeen.

Virolaiset olivat myös neuvostomiehityksen aikana toimittaneet suomalaisille salaa arvokasta tiedustelutietoa ym.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s