Apu tuhoaa Afrikan

Der Spiegel -lehdessä kenialainen talousasiantuntija James Shikwati kertoo, että apu Afrikkaan aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää. Hän pyytää rikkaita maita lopettamaan kehitysavun.

Mitä enemmän rahaa jokin maa on saanut, sitä huonommassa kunnossa se on. Apu rahoittaa byrokratiaa ja korruptiota ja lannistaa afrikkalaisia ryhtymästä elättämään itseään. Jos apu lakkautettaisiin, tavalliset afrikkalaiset eivät huomaisikaan sitä mutta virkailijoille se olisi kova isku.

Poliitikot jakavat apua suosikeilleen taatakseen uudelleenvalintansa. YK:n toimijat menettäisivät työnsä, jos he onnistuisivat tehtävässään poistaa nälkä. Sen sijaan he lastaavat Afrikkaan Euroopan ylijäämäruokaa ja näin vievät markkinat Afrikan tuottajilta. Olisi pienempi paha antaa afrikkalaisille rahaa, niin että he voisivat ostaa ruoan paikallisilta markkinoilta. Tällöin ne eivät romuttuisi yhtä pahasti, ja afrikkalaiset voisivat ostaa juuri sitä ruokaa, mitä eniten tarvitsevat. Tällöin myös Afrikan maiden keskinäinen kauppa vahvistuisi, mikä olisi hyvin tarpeellista Afrikan kehitykselle. Sama tosin onnistuisi myös, jos kaikki apu lopetettaisiin.

Shikwatin mukaan kohuraporttien perusteella kaikkien kenialaisten pitäisi jo tähän mennessä olla kuolleita Aidsiin. Todellisuudessa sairastuneitakin on vain miljoona. Malaria on ihan yhtä suuri ongelma, siitä ei vain puhuta, koska Aids on niin suurta bisnestä, ehkä Afrikan suurin. Se tuottaa valtavia rahasummia. Niistäkin suuri osa päätyy yksityisille pankkitileille.

Jotkut eurooppalaiset lahjoittavat vaatteita Afrikkaan. Siellä ne myydään toreilla, josta turistit ostavat niitä ja myöhemmin myyvät Ebayssä takaisin Eurooppaan triplahintaan. Ei Afrikassa tarvita lisää vaatteita, ne vain vievät elannon räätäleiltämme. Nigerian tekstiiliteollisuuden työpaikat vähenivät 137 tuhannesta 57 tuhanteen 1997-2003.

Shikwatin mukaan ongelma on siinä, että afrikkalaiset näkevät itsensä uhreina. Heidän pitäisi ryhtyä laittamaan itse asiansa kuntoon. Avustusjärjestöjen lähdöstä olisi tässä apua. Kun sellaiset vaikkapa palkkaavat autokuskin, ne vaativat englannintaitoa, jolloin paikan saa joku hyvinkoulutettu afrikkalainen biokemisti. Hän sitten oman työnsä sijaan ajelee ympäriinsä viemässä ruokaa ja tekemässä afrikkalaisia viljelijöitä työttömiksi.

[Myös monen diktaattorin kyky pysyä vallassa on perustunut joku apuun tai suurten luonnonvarojen hallintaan. Avulla on myös pönkitetty sosialistisia järjestelmiä, jotka olisivat muuten nopeammin kaatuneet mahdottomuuteensa.]

Linkkejä:
Spiegel: Interview with African Economics Expert

Yksi kommentti artikkeliin ”Apu tuhoaa Afrikan

  1. Ennen se kylvää velkavarojaan Afriikkaan,jos rahaa käytetään siellä kuinka vain,ennen kuin käyttäisi ne rahat vähäosaistemme kuntouttamiseen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s