Jari Vilénin mielestä sananvapaus on liian vaarallista, sitä pitää vähentää

Kansallissosialismilta vivahtava, joskin maltillisempaa profiilia ylläpitävä Suomen Sisu -järjestö julkaisi pilakuvat profeetta Muhammedista verkkosivuillaan vastalauseena sille, että Ruotsin valtio painosti sulkemaan ruotsalaisen kansallissosialistisen järjestön verkkosivut, jolla kuvat oli julkaistu. Ruotsin ulkoministeri Laila Freivalds (sd) kiisti hallituksen puuttuneen asiaan mutta myöhemmin myönsi ministeriönsä ja turvallisuuspoliisin johdon ”informoineen” verkkosivuja ylläpitänyttä yhtiötä, joka sanoi myös ulkoministeriön olleen yhteydessä siihen.

Ruotsalainen liberaali tietokirjailija Johan Norberg kertoi nähneensä vastaavaa ”teidän olisi syytä” informointia juuri äsken Kiinassa. Hän myös julkaisi www-sivuillaan Muhammed-kuvan ja antoi lukijoilleen valmiit linkit, joista ilmiantaa hänet ulkoministeriöön ja turvallisuuspoliisille. Norberg kertoi erään toisen blogistin pyynnöstä julkaista kuvia, jottei kunnia sananvapauden puolustamisesta jäisi yksin kansallissosialistien harteille. Vapaasana.netissä oli haluja tehdä sama jo pari viikkoa sitten (yhdessä kristinuskoa ja ateismia pilkkaavien kuvien kanssa), mutta valitettavasti kuvien lisääminen lehteen on ollut jonkin aikaa rikki, joten jouduimme tyytymään tämän artikkelin linkkeihin.

Vilén haluaa kieltää vaarallisen ärsyttävän sananvapauden harjoittamisen

Kansanedustaja ja eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén (kok) vaati kuvia poistettaviksi. Hänestä viranomaisten pitäisi käyttää kaikki lailliset keinot. Lisäksi hallituksen pitäisi pohtia lakien muuttamista, niin että ne voisivat turvata sananvapauden ”mutta estää samalla toiminnan, jonka seuraamukset voivat olla niin taloudellisesti kuin ihmishenkien osalta täysin ennalta arvaamattomat”.

Vilénin huoli on ymmärrettävä: jotkut suomalaiset voivat kuolla noiden kuvien vuoksi. Jos kuitenkin annamme väkivallalla uhkaajien ennakkosensuroida sitä, mitä julkaisemme, menetämme ajan mittaan paljon enemmän, vaikka se tarkoittaakin myös epäkohteliaiden ja huonoa makua osoittavien kuvien sallimista. Sananvapaus on kaikkien epäkohtien korjaamisen ja kaiken pahan sortumisen siemen – ja siinä sivussa monen ikävän asian aiheuttaja.

Voi olla, että on väärin loukata toisia tuolla tavalla, mutta sellainen loukkaus ei silti riko kenenkään ihmisoikeuksia eikä sitä voi kieltää rajoittamatta ihmisoikeuksia. Sille tielle ei vain saa antaa pikkusormeakaan. Jos siitä seuraa ihmisoikeusloukkauksia, niin niistä rangaistakoon vain loukkaajia.

Voltaire 2.0

Onneksi 1700-luvun jarivilénit ja erkkituomiojat eivät saaneet kuriin valistusfilosofi Voltairea kumppaneineen. Etenkään Voltaire ei todellakaan antanut sen häiritä, että hänen tekstinsä ärsytti tai johti väkivaltaisiin vastatoimiin. Heidän ansiostaan meillä on yksilönvapaus paljon suuremmalta osin kuin heidän edeltäjänsä osasivat kuvitella. Jos he olisivat hyväksyneet vapauden rajoittamisen ihmishenkien vaarantamisen välttämiseksi, ajan mittaan totalitarismi olisi niittänyt paljon enemmän uhreja kuin vapauden vallistessa.

The Economist -lehti tosin korjasi Voltairen kuulun sitaatin Euroopan nykyjohtajien suuhun sopivampaan muotoon:

Olen eri mieltä siitä mitä sanoit, ja vaikka sinua uhattaisiin kuolemalla, en paljonkaan puolusta oikeuttasi sanoa se.

(”Olen eri mieltä kanssanne, mutta puolustan kuolemaan asti oikeuttanne sanoa niin.”)

Lehti myös korosti kannattavansa sananvapauden rajoitusten minimointia, esimerkiksi seitsemän Euroopan maan juutalaisten joukkotuhon kieltämisen kriminalisoivat lait pitäisi poistaa: ”parempi antaa ihmisten paljastaa typeryytensä kuin antaa heille marttyyrin sädekehä”. Lisäksi sananvapauden ollessa uhattuna hallitusten tulisi puoluestaa sitä varauksitta.

Tosin nyt viimein EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso on tosin ilmaissut tukensa Tanskan liberaalille pääministerille Anders Fogh Rasmussenille. Sen sijaan esim. USA:n, Ranskan ja Britannian reaktiot ovat olleet kielteisiä joskaan eivät sensuurimyönteisiä kuten Suomen ja Ruotsin.

Musliminuoret pyytävät anteeksi äärimuslimien mellakointia

Musliminuoret ovat pystyttäneet sivun http://www.sorrynorwaydenmark.com/, jolla he pyytävät anteeksi ääriryhmien mellakointia ja muistuttavat, että enemmistö muslimeista ei ole samanlaisia edes provosoituina.

Toivottavasti Suomenkin kansallissosialistit tajuavat, että tässä kuvia julkaisseiden lehtien pointti ei ole missään vaiheessa ollut vastustaa ketään hänen uskontonsa tai rotunsa vuoksi tai tehdä pilkkaa kenestäkään tai pahastuttaa kenenkään mieltä vaan ainoastaan kiinnittää huomiota siihen, että tietynlaisia asioita ennakkosensuroidaan lehdistä, taiteesta ym., ja protestoida sitä vastaan. Tähän sensuuriin syyllisiä olivat lähinnä valkoiset kristityt ja ateistit. Tietysti siinä sivussa tuomittiin se kristittyjen, muslimien ym. vähemmistö, joka loukkaa sananvapautta väkivallalla uhkaamalla. Lipun polttaminen ei ole väkivaltaa (ellei lippu ole varastettu tai muuten toisen omaisuutta). Väkivaltaa on kajoaminen toisen kehoon tai omaisuuteen luvatta.

Linkkejä:
VS: Muhammedin pilakuvat – Tanskassa sananvapaus, Suomessa ei?
Vilén: Kansallisen turvallisuuden vaarantavaan kuvien julkaisuun on puututtava
Uskonrauha
MTV3: KRP käynnistää esitutkinnan pilakuvista
Economist: Cartoon wars
http://www.sorrynorwaydenmark.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s