Globalisaatio – lakkoilu – RKP – paritusseksin ostokielto

Globaali kapitalismi ei ole nollasummapeliä

”Maailmantaloudessa uusien maiden vaurastuminen ei vie keneltäkään mitään pois, vaan avaa uusia markkinoita ja mahdollisuuksia…” kirjoittaa – ei (tällä kertaa) Heli Parkkinen vaan – Erkki Tuomioja (HeSa 21.6.06). Tuomioja (sd) korostaa, että maailmantalouden yhdentyminen ei ole nollasummapeliä, jossa jonkun voitot olisivat toisilta pois, vaan siinä koko pottia kasvatetaan.

Lakko – tekosyy pinnaamiseen

Telakalla työskennelleet kertovat, että aina kun kesäperjantaina oli hyvä sää, työntekijät julistivat pistelakon ja lähtivät puoliltapäivin viikonlopun viettoon.

Samaa ovat telakat puuhastelleet nytkin hellesään tultua Suomeen, esimerkiksi viime viikon helteet houkuttivat mm. Rauman ja Turun telakoilta tuhat työntekijää laittomiin lakkoihin, samoin Nesteen Porvoon-jalostamolta. Seisauksilla ei ollut tarkoitus vaikuttaa mihinkään, vaan ennalta ilmoitettiin niiden päättyvän viikonlopun jälkeen ehdoitta. Nimellisesti tämän lakon sanottiin liittyvän kuukausia vanhaan kiistaan päivärahalaeista. Työntekijät haluaisivat kolmenkin vuoden keikoista verottomat päivärahat. Muut mieluummin keventäisivät verotusta tasaisemmin kaikilta palkansaajilta.

Verottajaan kohdistetun laittoman lakon haittoja eivät maksa lakkoilijat vaan uhrit eli työnantajat. Laillisia lakot ovat silloin, kun työnantaja ei ole tehnyt ay-liikkeen kanssa työehtosopimusta ja lakolla painostetaan työnantajaa tällaiseen sopimukseen. Näiden lakkojen työnantaja on kuitenkin sopimuksiin suostunut ostaakseen siten työrauhan, mutta ay-liike myikin jälleen pelkkää sutta. Kapitalismissa työsopimukseen kirjattaisiin moisesta vahingonkorvaus, joka kattaisi tyhjän panttina seisovien koneiden pääomakulut ym. ja jonka välttäisi vain pätevällä poissaolon syyllä.

RKP:n puheenjohtajaksi valtiosihteeri Stefan Wallin

Jan-Erik Enestam junaili 39-vuotiaan valtiotieteen maisteri Stefan Wallinin seuraajakseen nimittämällä tämän ensin valtiosihteerikseen ja lobbaamalla sitten tämän puoluejohtajaksi. Tosin Wallin oli saanut vaaleissa 2003 peräti 5799 ääntä Vaasan vaalipiiristä tulematta valituksi – nykyään Wallin asuu Turussa.

Jörn Donner (sd) syytti junailusta ”Turun mafiaa”, johon kuuluisi myös ex-puheenjohtaja Christoffer Taxell. Turun seutu toimii vaa’ankielenä puolueessa, jonka isot ryhmät ovat pohjanmaalainen konservatiivisiipi ja uusmaalainen ”liberaalisiipi”. Uusmaalaisiin kuuluu vähemmänkin liberaaleja kuten kansanedustaja Eva Biaudét ja yksi puoluejohtajaehdokkaista, espoolainen maanviljelijä, kansanedustaja Christina Gestrin, ministeri, ex-puoluejohtaja Kristian Gestrinin (1973-74) tytär.

Muut kaksi ehdokasta olivat uusmaalaisia ja melko liberaaleja, 48-vuotias kansanedustaja, varatuomari Astrid Thors ja 31-vuotias kaupunginvaltuutettu, MBA Jan D. Oker-Blom.

Seksikieltolaki hyväksyttiin

RKP:n ”liberaalius” on puolinaista, esimerkiksi puolue vaati paritusseksinostokieltolain peruuttamista siksi, ettei valtio ”hyväksyisi [tavallista] prostituutiota rikoslaissaan”, eikä siksi, etteivät ulkopuoliset saa väkisin puuttua vapaaehtoisten aikuisten keskinäisiin puuhailuihin. Eduskunta kuitenkin hyväksyi lain, mutta seksi on yhä sallittua siinä tapauksessa, että vain sen harjoittajat hyötyvät siitä.

Kaikki puheenjohtajaehdokkaat kannattivat (tulevan viran puolesta?) hallituksen alkuperäistä esitystä seksinoston täyskiellosta ja hedelmöityshoitolaista, joka hieman rajoittaa sitä, ketkä saavat ostaa hedelmöityshoitoja edes omalla kustannuksellaan sekä kieltää mm. sijaissynnytyksen. Tosin nyt laki näyttäisi muuttuvan eduskunnassa siten, että edes lesbo- tai sinkkunaiset eivät saisi hedelmöittää itseään lääkärin avustuksella.

Puheenjohtajaehdokkaista yksikään ei myöskään vastustanut pakkotyöarmeijaa eikä muutenkaan ottanut kovinkaan liberaaleja kantoja. Tästä kaikesta huolimatta ehdokkaat olivat silti ainakin keskimäärin keskivertokansanedustajaa liberaalimpia.

Value-Graphics-tutkimuksen mukaan RKP:n kannattajat ovat moderneja ja melko idealistisia, vaikka konservatiivisiipi painaakin keskiarvoja (SK 16.6.06).

Linkkejä:
TS: Komennusmiehet jatkoivat keskiviikkona mielenosoituslakkoaan
TS: Rkp:n johtajaehdokkaiden linjoissa vain sävyeroja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s