Frédéric Bastiat: Kynttiläntekijöiden vetoomus – Hillary Clinton vastustaa aurinkoa?

Ranskalainen filosofi, taloustieteilijä, valtiomies, liberaali Frédéric Bastiat (1801-50) opetti monesti kansalaisiaan loistavin parodioin. Eräs niistä, Kynttiläntekijöiden vetoomus, kuvaa, kuinka Ranskan kynttiläntekijät saavat hallituksen hyväksymään vetoomuksensa:

”Me kärsimme tuhoisasta ulkomaisesta kilpailusta. Ulkomaisen kilpailijan tuotanto-olosuhteet ovat niin epäreilun ylivoimaisia, että se pystyy tuottamaan tuotettaan valomarkkinoillemme uskomattoman halvalla. Hänen tuotteittensa tullen kaikki kuluttajat käyttävät niitä meidän tuotteittemme sijaan… Tämä kilpailija on… aurinko.”

Kun kaikki Ranskan ikkunat määrättäisiin suljettaviksi, ulkomainen kilpailu ei pääsisi niin pahasti verottamaan suuren kotimaisen teollisuuden elinkelpoisuutta. (Tullien yhtä järkevä vaihtoehto olisi tietysti ”kompensoida tukiaisilla luonnonolosuhteista koituvat haitat”, kuten MTK:lla tai SAK:lla on tapana sanoa kysymyksestä riippuen.)

”Jos luonnonvalo suljetaan pois mahdollisimman laajasti ja siten luodaan keinovalon tarve, mikäpä Ranskan teollisuuden ala ei alkaisi kukoistaa! Jos talia tarvitaan lisää, tarvitaan lisää karjaa ja lampaita, tulee enemmän lihaa, villaa, nahkaa ja etenkin lantaa, kaiken maataloustuotannon perustaa. Jos Ranska kuluttaa enemmän öljyä, unikon, oliivin ja rapsin tuotanto laajenee, missä tämä ylijäämälanta on avuksi. Tuhannet alukset alkavat pyytää valaita, ja pian meillä on laivasto, joka kykenee ylläpitämään Ranskan kunniaa ja tyydyttämään allekirjoittaneiden kynttiläntekijöiden isänmaallisia toiveita.”

Hillary Clinton puolustaa kynttiläntekijöiden vetoomusta

Toukokuussa senaattori Clinton ajoi yhdeksän kollegansa läpi vetoomuksen 108,3 %:n tullista kiinalaisille kynttiläntekijöille, koska näiden halvemmat tuotteet jäytävät USA:n kotimaista kynttiläteollisuutta. Clinton sanoi:

”Tämä on todellinen voitto Syracusen [kaupungin] kynttiläteollisuudelle. Valmistajamme ansaitsevat tasaisen pelikentän ja meidän on varmistettava, että muut eivät epäreilusti kierrä reiluja kauppakäytäntöjämme. Olen iloinen, että kauppaministeriö huomioi toiveemme ryhtyä toimiin näitä epäreiluja toimia vastaan ja ymmärsi tämän päätöksen tärkeyden kotimaisille tuottajille, etenkin täällä Syracusessa. Me jatkamme toimintaa Syracusen kynttiläntekijöiden puolesta kauppaministeriön pohtiessa lopullista päätöstään.”

Sillä, kutsutaanko epäreilun halvaksi auringon tai kiinalaisten hintoja ei ole mitään eroa. Kummassakin tapauksessa vapaan kilpailun rajoittamisesta seuraa, että ihmiset joutuvat maksamaan kynttilöistään liikaa ja kynttilät tuottaa taho, joka voisi tehokkaammin tehdä jotain muuta – sitä, mistä se saisi korkeimmat tulot ilman hintojen vääristelyä.

Voisi kuvitella, että nykypoliitikot eivät enää kynttiläntekijöiden vetoomuksiin sortuisi. Väärin. Useimmille nykypoliitikoillekin Bastiat’n tarinat olisivat erittäin opettavaisia. Sääli, ettei Bastiat elänyt vanhemmaksi ja aikanaan niin liberaali Ranska on päässyt nationalistisvaikutteisen sosialismin pesäkkeeksi.

Jo 1800-luvulla tämä liberaali taloustieteilijä kertoi riemastuttavia tarinoita, jotka olivat täysin analogisia sen kanssa, mihin teollisuuden tuottajalobbyt saivat hallituksia taivuteltuja. Näille sukua ovat myös hänen tarinansa siitä, miten mm. rikotut ikkunat lisäävät kansantuotetta olematta mitenkään hyödyllisiä.

”Kun kauppiaat eivät ylitä rajoja, sotilaat ylittävät.”
– Frédéric Bastiat (1801-1850)

Linkkejä:
Lw: Frédéric Bastiat
Kynttiläntekijöiden vetoomus (Taloudenperusteet.com – sisältää käännöstekstejä Bastiat’n teksteistä mutta myös rothbardilaisten äärilibertaristien teksteistä. Karkeasti ottaen libertaristit ovat monien liberaalien mielestä äärisiipi ja rothbardilaiset paleolibertaristit ovat monien libertaristien mielestä eräs itävaltalaisuuden ja Ludvig von Mises -vainaan nimellä ratsastava 1980-luvulla muotoutunut libertarismin äärisiipi)
Cato: Hillary and the Candlemakers: Not a Parody
Bastiat.org
VS: Sääntelyä vai Enroneja? (Frédéric Bastiat)
Bastiat: That Which is Seen, and That Which is Not Seen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s