Hautala arvosteli Putinin Venäjän ihmisoikeus- ja demokratiatilannetta

Eduskunnan satavuotisjuhlissa vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala vertasi Putinin Venäjän ihmisoikeus- ja demokratiatilannetta tsaarin aikaiseen. Lähin vastinkohta saattoi heittää parin vuoden verran mutta muuten vertaus oli varsin oikeaan osunut.

Ihmisoikeusrikkomukset ovat joissain suhteissa (mm. Tshetshenia, hieman suomalaissukuisetkin vähemmistökansat) jopa pahempia kuin tsaarin aikana vaikkeivät kaikilta osin, saati sosialistisen ajan tasoa Gorbatshovin aika osin poislukien. Demokratiakin muodollisesti toimii, mutta korkeat äänikynnykset ja ehdokkaiden pelottelu, jopa murhaaminen tekevät siitäkin kyseenalaisen, eikä demokratia muutenkaan voi toimia ilman liberalismia, mm. sanan- ja painovapautta sekä muuta kansalaisyhteiskunnan esteetöntä toimintaa.

Suomi ja Venäjän ihmisoikeudet sekä demokratia

Suomen radio- ja TV-sääntely sekä lehdistötuet, vallanpitäjille myötämielisten viestimien suosiminen ja muiden toiminnan vaikeuttaminen tai lopettaminen, eräiden yhdistysten rekisteröinnin evääminen (mm. SKY), tiettyjen uskontojen suosiminen ja rekisteröinnin evääminen mm. Wiccoilta ym. ovat pientä sen rinnalla, miten Venäjällä valtio kontrolloi tiedotusvälineitä ja nyt myös yhdistyksiä presidenttimme Halosen puolustamalla nyt voimaanpalautetulla neuvostoaikaisella lailla.

Kannattaisi myös muistaa, että aina kun Venäjä on suuntautunut lähemmäksi liberaalia demokratiaa (1905, maaliskuussa 1917, 1985-1989, 1991), Suomen asema on parantunut – siten Leo Mechelinkin saattoi antaa meille eduskunnan ja sananvapauden 1905-06 – ja kun Venäjä on etääntynyt liberaalista demokratiasta (mm. Nikolai II:n valtaantulo, ”lokakuu” 1917, …), se on ollut pahaksi Suomellekin. Sitten Neuvostoliiton lakkauttamisen ei kansalaisyhteiskunnan ja demokratian polkeminen ole Venäjällä ollut yhtä räikeää kuin nyt.

Lipponen ei huomaa malkaa omassa silmässään

Kilpailevat kansanedustajat etenkin vasemmalta, mm. Paavo Lipponen (sd), ovat arvostelleet Heidi Hautalaa liiasta suorasukaisuudesta tai siitä, että tämä kehtasi puolustaa demokratiaa juuri demokratian satavuotisjuhlissa. Suomen Kuvalehden Pol.Kom-palstalla Pekka Ervasti kommentoi asiaa seuraavasti 9.6.06:

”Kansanedustajat ovat porukalla paheksuneet, kun – – Heidi Hautala ei ymmärtänyt eduskunnan juhlaistunnossa itsesensuroida itseään arvioidessaan Venäjän demokratiaa. Erityisesti puhemies Paavo Lipponen piti Hautalan käytöstä törkeänä. Kyseessä on siis sama gentlemanni, joka muutama vuosi sitten marssi UKK-juhlaseminaariin ja kaatoi laskisangollisen Urho Kekkosen niskaan ja mäiski tätä kauhistuneen Urkki-papiston edessä poikittaisella Väinö Tannerilla.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s