Hizbollahin itsemurhapommittajat ovat useammin sosialisteja kuin islamisteja

Vuonna 1982 Israelin armeija miehitti Etelä-Libanonin estääkseen arabisosialistisen PLO:n terrorismia. Shiiatmuslimit perustivat Hizbollah (Jumalan puolue) -järjestön taistelemaan miehitystä vastaan, ja samaan rintamaan ja järjestöönkin liittyi monia sosialisti- ja kommunistijärjestöjä. Myös palestiinalaisten sosialistisen PLO:n äärikommunistisemman jäsenjärjestön, PLFP:n, sirpaleryhmä, DFLP liittyi Hizbollahiin.

Tämä ja monien muiden ”muslimijärjestöjen” paljon vahvempikin sosialistitausta selittääkin yksipuolisen mediajulkisuuden.

Shiiamuslimeja on arviolta 40 % libanonilaisista. Libanonin kaksi muuta suurta uskontokuntaa ovat sunnimuslimit ja kristityt.

Iranin ja Syyrian tukema terrorijärjestö

Hizbollah on Iranin ja Syyrian tukema. Iran on shiiajohtoinen maa, Syyriassa hallitsee yhä arabisosialistinen Baath-puolue, sama, jonka diktatuurin Irakissa Usa päätti syrjäyttämällä sen johtajan, Saddam Husseinin. Syyriankin johto on muodollisesti shiioja, joskin arabisosialistit ovat ateisteja vaikkakin saattavat ylläpitää uskonnollista imagoa.

Hizbollah on tehnyt mm. mielivaltaisesti valittuihin israelilaissiviileihin kohdistettuja raketti- ja pommi-iskuja sekä kaappauksia. Se toimii myös puolueena. Mm. Israel, Usa ja Kanada luokittelevat sen terrorijärjestöksi, EU ei.

Tuomioja: Hizbollah on riisuttava aseista

Vuonna 2000 Israel vetäytyi Libanonista yksipuolisesti. Hizbollah julisti pidättyvänsä iskuista Israelin alueille, mutta Israelin entisen ulkoministerin mukaan Hizbollah rahoittaa 60 Israelissa toimivaa terroristisolua 7,5 miljoonalla eurolla – syytös on ainakin osittain paikkansapitävä.

YK:n päätöslauselma 1559 vaatii Libanonia riisumaan Hizbollahin taistelijat aseista, ja myös ulkoministeri Erkki Tuomioja vaatii yhä Libanonia noudattamaan tätä päätöstä kansainvälisen yhteisön tuella. Toisaalta Tuomioja muistuttaa, että Libanonin hallituksessa on Hizbollahin edustaja. (SK 30/2006)

Libanon ei kuitenkaan ole ryhtynyt toimiin, vaikka viimeksi alkuvuodesta sitä hoputettiin asiassa. Heinäkuussa Israelin ja Palestiinan välinen sopu näytti olevan lähellä. Ilmeisesti palestiinalaisten osittain islamistisessa Hamas-järjestössä oli tämän vastustajia, ja siksi eräät sen sotilaat kaappasivat israelilaissotilaan Gazasta käsin. Israelin ryhtyessä voimakkaisiin vastatoimiin Hizbollah kaappasi kaksi sotilasta lisää, jolloin Israel ulotti vastatoimet myös Hizbollahin toiminta-alueille.

Nyt Hizbollah ampuu raketeillaan Israelin siviilejä, Israel taas pommittaa Hizbollahin rakettitukikohtia ja -kätköjä, myös (Geneven sopimusten vastaisesti) siviilien sekaan piilotettuja, sekä Hizbollahin toiminnan infrastruktuuria. Libanonilaissiviilejä on kuollut huomattavasti enemmän kuin israelilaissiviilejä, Israelin mukaan tämä johtuu Hizbollahin rikkomuksista Geneven sopimusta vastaan. Myös pieniä maajoukkojen välisiä taisteluita on käyty.

Yhdysvaltain kongressin kahvilan ranskanperunat nimettiin ”vapausperunoiksi” Ranskan yrittäessä estää Saddam Husseinin kukistamisen vuonna 2003. Nyt nimi poistettiin ruokalistalta ja Usa ja Ranska ovat lähellä sopua Libanonin-politiikassaan.

Sodan seuraukset

Osa libanonilaisista kiroaa Hizbollahin, koska se tahallaan aloitti tämän sodan, joka on romuttanut maan kukoistaneen talouden ja tappanut, haavoittanut ja ajanut evakkoon ihmisiä. Toiset ovat puolueen perinteisiä kannattajia ja kolmannet ovat äskettäin ihastuneet ajatukseen siitä, että joku taistelee Israelia vastaan. Hizbollah on saanut uusia värvättyjäkin.

Israelin imago heikkenee myös muiden arabimaiden silmissä, joten toisen posken kääntäminen olisi ehkä parantanut rauhan mahdollisuuksia. Toisaalta nykylinja saattaa painostaa Libanonin tai kansainvälisen yhteisön riisumaan Hizbollahin aseista tai ainakin asettamaan maan eteläosiin rauhanturvajoukkoja, niin että israelilaissiviilien tappamista ei voi jatkaa.

Lisäksi toisen posken kääntäminen olisi ehkä rohkaissut Hizbollahin uusiin iskuihin ja niin ikään lisännyt sen suosiota Libanonissa. Se olisi myös voinut romuttaa tammikuussa leikattua ja yhä vailla toivoa koomassa makaavaa Ariel Sharonia seuranneen pääministeri Ehud Olmertin kansansuosion ja etenkin hänen liikkumavaransa rauhanneuvotteluissa ja siten tehdä rauhan mahdottomaksi myös palestiinalaisten kanssa. ”Haukalle” kotirintama antaa rauhanteossa anteeksi suuremmat myönnytykset kuin ”kyyhkylle”.

Itsemurhaterroristien enemmistö sosialisteja, ei muslimeja?

Valtiotieteen professori Robert A. Pape on erikoistunut tutkimaan itsemurhapommittajien taustoja. Hän kirjoitti New York Timesin artikkelissa, miten itsemurhapommien käyttö sai alkunsa Hizbollahin iskuista Usan, Ranskan ja Israelin kohteita vastaan 1982-86. Näissä iskuissa käytettiin 41 terroristia.

Pape onnistui selvittämään heistä 38:n taustat. Heistä 27 oli vasemmistolaisista poliittisista järjestöistä, mm. Libanonin kommunistipuolueesta ja Arabisosialistisesta unionista. Kolme oli kristittyjä, mm. korkeakoulutettu lukionopettaja.

Itsemurhaterrorismi on peräisin Etelä-Amerikan sosialisteilta

Islam tuomitsee itsemurhan kuten kristinuskokin (ennen). Itsemurhapommiterrorismi saikin ilmeisesti alkunsa Etelä-Amerikan ateististen sosialistipuolueiden ja huumekartellien piirissä ja levisi sieltä arabimaiden sosialistien piiriin.

Michael Pohly ja Khalid Durán (”Osama bin Laden und der internationale Terrorismus”, Ulm 2001, p. 73-75) raportoivat, miten libanonilaiset Hizbollahin jäsenet, jotka opiskelivat Kalifornian yliopistossa vuonna 1990, halusivat tarkkaan oppia professoriltaan em. eteläamerikkalaisten ryhmien taktiikan.

Terroristien motiivina toimi usein oma perhe, esimerkiksi Saddam Hussein maksoi Israelilaisia vastaan tehdyistä itsemurhapommi-iskuista 25 000 euroa pommittajan perheelle. Etenkin illuusionsa menettäneet vasemmistolaiset mutta myös muuten turhautuneet ihmiset usein tarttuivat syöttiin, myös naiset, joiden muut ansiomahdollisuudet ovat vähissä.

Nykyään itsemurhapommittajina toimii mm. shiia- ja sunnimuslimeja sekä Sri Lankan hinduja. Ainakin suuri osa heistä on korkeintaan lievästi uskonnollisia, esimerkiksi al-Qaidan 911-pommittaja Mohammed Atta käytti alkoholia.

Itsemurhaterroristit eivät ole köyhiä eivätkä kipeitä

New Scientist -lehti raportoi, että itsemurhapommittajat ovat keskimääräistä koulutetumpia. He eivät ole köyhiä, uskonnollisia, mielisairaita, itsemurha-alttiita tms. sen enempää kuin muutkaan kansansa jäsenet.

Yllä viitatun artikkelin jaottelu sosialistisiin (enemmistö) ja islamistisiin (vähemmistö) ryhmiin kaivannee korjausta: ”islamististen” ryhmien terroristeista osa on sosialisteja eikä islamisteja ja lopuistakin osa on päätynyt terroriin sosialistien johdattamina.

Linkkejä:
NYT: The imagined enemy, and the real one
(sama)
VS: Marxilaiset terroristijärjestöt – IRA, ETA, PLO, …
VS: Mistä itsemurhapommittajat tulevat?
VS: Punainen jihad – antiamerikkalaisuus ja al-Qaida liittoutumassa?
What makes bombers tick?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s