SanomaWSOY tuhoamassa lehtikilpailua

Lehden tilausmaksut kattavat tuskin jakelukulut, lehdenteko kustannetaankin mainoksilla. Tästä syystä pari ruotsalaista keksi perustaa ilmaisjakelulehti Metron vuonna 1995. Siitä on tullut kansainvälinen menestys. Lehti on periaatteessa täyden palvelun yleisuutislehti, joskin melko halvalla tehty, syventävät analyysit ja kolumnit ovat vähissä.

Janton käynnisti vuonna 1997 samantapaisella konseptilla Uutislehti 100:n. Tämä oli suuri uhka tilauslehdille, etenkin Helsingin Sanomille (HS/SanomaWSOY). Uutislehti 100 oli pääsemässä HKL:n liikennevälineisiin, joten HS perusti täysin tyhjänpäiväisen Vartti-lehden ja lupasi HKL:lle suuren rahasumman, jos HKL jakelee sitä yksinoikeudella. Näin kävi, mutta se tuli niin kalliiksi, että HS lakkautti lehtensä vuoden päästä ja osti osuuden 100:sta, pari vuotta sitten loputkin.

Metro-lehti voitti HKL:n tarjouskilpailun vuonna 1999 ja on ollut piikkinä HS:n lihassa. Nyt HS ostaa senkin pois kilpailemasta.

Poliitikot pahentavat ongelmaa, kilpailulainsäädäntö ehkä lieventää

HS voi nyt pysäyttää lehtien kehityksen ja alkaa taannuttaa molempia. Henkilöstövähennyksiä onkin tulossa Metroonkin. Tarkoitus on pitää ilmaislehdet niin huonoina, että ne eivät juuri vie asiakkaita HS:ltä. Tietysti jossain kulkee se raja, että kilpailijoiden kannattaa taas tunkeutua markkinoille, mutta ehkä liian kaukana. HS on näet pyrkinyt signaloimaan muutenkin kuin Vartti-lehden avulla, että se on valmis heittämään paljonkin rahaa hukkaan aiheuttaakseen kilpailijoille tappioita. Tietysti HS joutuu noudattamaan Suomen kilpailulainsäädäntöä, mikä estää ne todella härskit keinot, joita kenties maailman pahamaineisin kilpailuntukahduttaja Li Ka-Shing käyttää.

Sanomalehtien liitto ei ole hyväksynyt Metro-lehteä jäsenekseen eikä Leijonajakelu suostunut edes vastaamaan sen tarjouspyyntöön varhaisjakelusta, Journalisti-lehti kertoo. Toistaiseksi valtalehdet pitävät ilmaislehtiä suurempana uhkana kuin uusmediaa (esim. Google News tai Vapaasana.net).

Kuten yleensä, nytkin poliitikot pahentavat ongelmia mm. vaikeuttamalla uusien lehtien perustamista ja kasvua sekä suosimalla HS:ää. SanomaWSOY mm. sai Sanomatalon tontin satojenmiljoonien alihintaan, TV4-kanavan pilkkahintaan, äsken kaksi melkein valtakunnallista radiokanavaa melkein ilmaiseksi jne. Kaikki nämä lahjoitukset tulivat valtapuolueilta, jotka saavat vastineeksi sievistelevää kirjoittelua ja kilpailijoiden mollaamista. Tästä tuskin on olemassa edes suullista sopimusta, poliitikot vain ymmärtävät ”olla suututtamatta” SanomaWSOY:tä ja päinvastoin.

Linkkejä:
Journalisti: Lehtimarkkinoilla taistellaan ajasta
VS: kartelli ja monopolit ovat pahasta, vai ovatko?
Economist: In a few hands

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s