WTO-neuvottelut kaatuivat

WTO-neuvottelut maailmankaupan vapauttamisesta kariutuivat toistaiseksi. EU ja Japani halusivat säilyttää maataloustullinsa, Usa ei suostunut luopumaan maataloustuistaan ilman enempää myönnytyksiä muilta. Lisäksi kehittyneet maat keskittyivät neuvotteluissa keksimään tuotteita, joita ei saatettaisi vapaakaupan piiriin, ja eräät kehitysmaat tekivät samantapaisia vastavaatimuksia. Osasyy kaatumiseen oli siinäkin, että ennen Usa ja EU ovat voineet tehdä keskinäisen sopimuksen ja taivutella sitten muut mukaan, nyt Brasilia, Intia ja eräät muut uudet isot pelurit paisuttavat ryhmää, jonka yksimielisyys on välttämätön ehto muiden taivuttelemiselle.

Jatkoa kaupan vapauttamiselle yritetään kahdenkeskisten neuvotteluiden kautta, missä kehitysmaat ovat heikommilla kuin konsensusta vaativassa WTO:ssa. Sen sijaan WTO:ssa riitojen selvittelyt saattavat yleistyä.

Hallitukset asettivat lobbaajien edun ja populistisen politiikan kansan todellisen edun edelle. Pahimmassa tapauksessa näemme pahenevan protektionismin (tullien, kiintiöiden, tukiaisten ja muiden tuonnin esteiden) aallon, mikä lisäisi köyhyyttä ja lisäisi sotien riskiä.

– Mitä eroa oli jalkapallon MM-kisoilla ja WTO-neuvotteluilla?
– MM-kisoissa Italia voitti ja kaikki muut hävisivät. WTO-neuvotteluissa kaikki hävisivät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s