Haloselta ja Tuomiojalta ei herunut aikaa Dalai-lamalle

Aiemmin keisarillisen Kiinan suojeluksessa ollut autonominen valtio Tiibet irtautui de facto itsenäiseksi vuosiksi 1912-1950. Kiina valloitti Tiibetin vuonna 1950. Vuonna 1959 se murskasi verisesti Tiibetin kansannousun. Tuolloin Tiibetin valtionpäämies, vuoden 1989 rauhannobelisti Dalai-lama pakeni jalan Intiaan, jossa on nyt maanpakolaishallitus.

Dalai-laman heinäkuuksi suunniteltu yksityisvierailu Suomeen peruuntui, koska taaskaan presidentti Haloselta tai ulkoministeri Tuomiojalta ”ei löytynyt aikaa hänen tapaamiseensa”. Kiina on arvostellut ankarasti Dalai-lamaa tavanneita poliitikkoja ja tukahduttanut tiibetiläisten ihmisoikeuksia ja nyttemmin rauhanomaista vastarintaa. Ulkoministeriön mukaan Dalai-lamaa ei voine koskaan kutsua viralliseksi vieraaksi (SK 27/2006).

Talk show –isäntä Conan O’Brienille Haloselta kyllä löytyi aikaa keväällä. Muissa Pohjoismaissa vähintään ulkoministerit ovat vastaanottaneet Dalai-laman.

Lopulta vierailu peruuntui kokonaan, koska lääkärit määräsivät Dalai-laman täydelliseen lepoon ylirasituksen vuoksi. Hän silti tullee Suomeen 30.9. ja pitänee suunnitellusti Finlandia-talossa yleisöluennon Maailmanrauha ja ihmisyys. Tiibetissä vallitseva buddhalaisuuden haara tunnusti perinteiden mukaisesti nykyisen (14.) Dalai-laman (s. 1935) jälleensyntyneeksi Buddhaksi tämän ollessa kaksivuotias.

Linkkejä:
Wp: Dalai-lama
Politiikan lähitulevaisuus: Keskusta häviää vaalit, Lehtomäki ruoriin (keskustan puoluesihteerivaali)
MTV3: Dalai-lama syyskuussa Suomeen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s