Suomi rikkoi Myanmarin sosialistijuntan vastaisia pakotteita Asem-kutsussaan

Suomi kutsui 10.-11.9.06 pidettyyn valtionpäämiestason Asem-huippukokoukseen (Asia-Europe Meeting) Burman (Myanmarin). Kansalaisjärjestöt vastustavat kutsua, ja esim. Hollanti ei myöntänyt Burman sosialistisen sotilasjuntan edustajille viisumeja Asemin talousministerikokoukseen vuonna 2005, koska viisumikielto kuuluu EU:n asettamiin pakotteisiin.

Burma on ollut sosialistinen siitä lähtien kun kenraali Ne Win kaappasi vallan vuonna 1962 ja aloitti ”Burman tien sosialismiin”. Maa jäi vähitellen niin pahasti jälkeen kapitalistisemmista naapureistaan, että vallankumouksen uhatessa kenraali Saw Maung kaappasi vallan vuonna 1988.

Sosialistinen puolue järjesti vaalit vuonna 1990 mutta hävisi ne ja mitätöi niiden tuloksen. Maan murhatun vapaussankari Aung Sanin tytär, vuoden 1991 rauhannobelisti, Englannissa koulutettu Aung San Suu Kyi voitti vaalit mutta on ollut niiden jälkeen suurimman osan ajasta kotiarestissa. Nykyinen sotilasjuntta käyttää nimitystä ”buddhalainen sosialismi” ja on muuttanut maan nimen demokraattisen opposition tahdon vastaisesti.

Linkkejä:
MTV3: Kansalaisjärjestöt: Myanmaria ei pitäisi kutsua Helsingin Asem-kokoukseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s