Ruotsi salli vauvojen geneettisen räätälöinnin

Richardsonit saivat lopulta Ruotsin sosiaalihallitukselta luvan tehdä design-vauvan, jonka napanuoran kantasoluilla voidaan pelastaa nyt nelivuotias isoveli häntä uhkaavalta kammottavalta taudilta.

Äidin munasoluista keinohedelmöitetään mahdollisimman moni, ja kehittyvistä alkioista valitaan se, joka varmimmin pelastaa lapsen. Richardsonit saavat siis terveen lapsen ja pelastavat samalla nuoremman poikansa äidiltä perityltä aineenvaihduntataudilta, joka on jo mm. sokeuttanut ja kuurouttanut vielä vuosi sitten terveen esikoisen ja tulee lähivuosina viemään hänen henkensäkin.

Ruotsin demarihallituksen säätämä, 1.7.06 voimaan astunut laki sallii tämän sillä ehdolla, että muita hoitokeinoja ei ole. Samalla kaksi muutakin perhettä sai luvan ja neljäs joutuu antamaan lisäselvityksen.

Eettisiä kysymyksiä

Onko ylipäänsä ulkopuolisilla oikeus puuttua siihen, mitä suostuvaiset aikuiset tekevät soluillaan, ellei sitten tuoteta ihmisiä, jotka vartuttuaan toivoisivat, että heitä ei olisi tähän maailmaan lainkaan tuotettu?

Vai saako tämän kieltää sillä perusteella, että vaikka lapsi on iloinen teosta, hän (siis hänen sijalleen tulevansa) olisi vielä iloisempi, jos olisi valittu jokin muuten parempi alkio ja annettu isonveljen kuolla?

Pitäisikö samalla logiikalla tyhmille aikuisille sallia lasten hankkiminen ainoastaan keinohedelmöityksellä, joka sitten tehtäisiin laatuspermalla?

Saako valioyksilölle antaa elämän?

Onko se väärin, jos alkioista valitaan se, josta tulee mahdollisimman terve ja älykäs – ja vihreäsilmäinen blondi?

Entä jos isä valitsee puolison tämän geenien perusteella?

Nykytekniikalla alkionvalinta vielä ehkä merkitsee vähemmän kuin puolisonvalinta, mutta miksipä myöhemminkään eettistä eroa syntyisi?
Joku tietysti voi olla kateellinen, mutta kateuteen riittää aiheita nytkin, joku on sokea, kuolemansairas, vastenmielinen invalidi ja toinen terve, pidetty, ystävällinen ja menestynyt. Ei jälkimmäisentyyppisiä ihmisiä tarvitse vähentää siitä, minkä verran heitä suostuvaisten aikuisten keskinäisin puuhin syntyisi. Sillä, joka vaatii toisten puuhien väkivaltaista estämistä, on ankara todistustaakka.

DN: Ett syskon kan rädda sonens liv

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s