Matti Rossi: mustaa vai punaista fasismia?

Unkarilaisen kirjailijan ilmiantanut kääntäjä Matti Rossi ei vieläkään kadu tekoaan vaan vertaa ilmiantajien syyllistämistä Shylockin toimiin.

Vuonna 1975 suomalaisia kirjailijoita oli kutsuttu Kirjailijaliiton tiloihin keskustelemaan unkarilaisen kirjailija Dénes Kissin kanssa työväenkirjallisuudesta. Tämän kysyttyä, onko talvisodasta kirjoitettu kirjaa, Veijo Meri vastasi kieltävästi ja selitti talvisodan syitä. Matti Rossi suuttui ja väitti talvisodan ollen kansainvälisen fasismin hyökkäys sosialismia vastaan.

”Kumman fasismin?” Dénes Kiss kysyi. ”Kumman fasismin, itäisen vai läntisen?” Anna-Maija Raittila suomensi. Rossin ihmetellessä ”itäistä fasismia” Kiss selitti tarkoittavansa fasistista ja imperialistista Neuvostoliittoa.

Matti Rossi kirjoitti ilmiantokirjeen Unkarin kirjailijaliitolle, ja Kissiä ilmeisesti uhkasivat ankarat valtiolliset rangaistukset, mutta suomalaispoliitikkojen ahkerat vetoomukset onnistuivat pelastamaan tilanteen.

Rossi: Zyskowicz on juutalainen julmuri

Rossi ei ole koskaan katunut tekoaan. Toukokuussa 2007 hän sai valtionpalkinnon Shakespearen teosten kääntämisestä. Juutalainen kansanedustaja Ben Zyskowicz moitti tekoa. Hänen mukaansa kommunisteille voi antaa anteeksi mutta ei tekoja, joita nämä eivät kadu tai pyydä anteeksi:

”Rossia voi verrata niihin ilmiantajiin, jotka natsi-Saksan miehittämissä maissa natsiaatteen kannustamina ilmiantoivat juutalaisia naapureitaan miehittäjille.”

Rossi vastasi tähän lähettämällä Helsingin Sanomiin kirjoituksen (30.5.), jossa hän ei pahoitellut, pyytänyt anteeksi eikä puolustellut mitään vaan perustelematta ja rasistisesti rinnasti Zyskowiczin julmaan ja ahneeseen juutalaisen irvikuvaan, Venetsian kauppiaan Shylockiin:

”Sylttytehtailija, kansanedustaja Benjamin Zyskowicz pyysi kalavelkojen vuoksi Helsingin käräjäoikeudelta lupaa leikata puoli kiloa paistia kirjailija Matti Rossista, koska tämä oli aiheuttanut kohtuutonta haittaa hänen sylttybisnekselleen. – – Kansainvälinen Ihmissyöjien liitto on ilmaissut myötätuntonsa sylttykuningas Zyskowiczia kohtaan.
Kunnioittavasti
Matti Rossi
kirjailija”

Sama vastaus kelvannee natsi-ilmiantajia kritisoineille juutalaisille.

SK: Tapahtuma ja Rossin ilmiantokirje

2 kommenttia artikkeliin ”Matti Rossi: mustaa vai punaista fasismia?

 1. Rossi on varmasti tietoinen siitä että on kansan keskuudessa vihatuimpia ja halveksituimpia suomalaisia.
  Kuitenkin hän on niin iäkäs ja menneen maailman toimija että hänellä ei ole enää mitään arvoa nykytodellisuudessa.
  Ainoa ikävä asia on että hän selvisi rikoksestaan ilman virallista rangaistusta tekoajan lainsäädännön puutteiden takia.

  Surullisinta on Stefan Wallinin, ministeri myöntämä tunnustus henkilölle joka on syyllistynyt ihmisoikeusloukkaukseen
  ja harrastaa edelleen kiihottamista kansanryhmää vastaan.
  Wallin perusteli tekoaan tiedon puutteella mikä on selvästikin hätävalhe tapauksessa joka leimasi Wallinin
  ikävästi koko loppu iäkseen.

  Tapaus Rossi on myös paljastanut piemeän puolen suomaisesta yhteiskunnnasta ja siinä yhä elävistä verenhimoisista stalinisteista .

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s