Vuokratyöntekijät viihtyvät työssään

Vuokratyöntekijöistä 82 % suosittelisi vuokratöitä muillekin. Kaksi kolmesta (69 %) ei haluaisi vakituista työsuhdetta vuokratyötä tarjoavaan yritykseen, jos tällöin tarjotusta työstä ei voisi kieltäytyä yhtä vapaasti.

Työsuhde- ja palkka-asioiden hoitamisesta henkilöstöpalveluyritykset saivat arvosanan 4,09/5. Väite ”yrityksessä huolehditaan henkilöstön hyvinvoinnista” sai arvosanan 3,41/5, mikä on samaa luokkaa kuin muiden alojen yrityksillä: teollisessa työssä luku on 3,01 ja tietotyössä 3,51. ”Työmotivaation, työn sisällön sekä työ-yhteisön ilmapiirin osalta vuokratyöntekijät ovat yhtä tyytyväisiä tai jopa tyytyväi-sempiä kuin työntekijät yleensä”, tutkimus kertoo.

”Tärkeimpiä syitä vuokratyön tekemiselle ovat se, että vuokratyötä on helpompi saada kuin muuta työtä, vuokratyöntekijä voi itse valita työajan ja -paikan, tarve lisäansioihin ja halu nähdä erilaisia työpaikkoja ja saada monipuolista kokemusta.” Haastatelluista 3000 vuokratyöntekijästä 8 % oli saanut asiakasyrityksestä tarjouksen vakinaisesta työsuhteesta mutta kieltäytynyt, 56 % kelpuuttaisi sellaisen nykyisestä asiakasyrityksestään. Osa haluaa kokeilla erilaisia työpaikkoja, osalle sitoutuminen tai täysiaikainen työ ei vielä sovi.

Riskit ja työnantajien motiivit

Toisaalta työsuhteen ei-vakinaisuuden vuoksi riskeistä (esim. sairastuminen tai sopimattomuus työhön) on tavallista suurempi osa työntekijällä. Tämä selittää osin sitä, miksi yritykset uskaltavat käyttää vuokratyövoimaa sellaiseenkin työhön, johon normaali rekrytointiprosessi olisi liian kallis, ja palkata sellaisiakin työttömiä, joita se ei uskaltaisi palkata vakinaisesti ilman riittävää kokemusta. Suurin osa haastatelluista oli löytänyt henkilöstöpalveluyrityksensä työvoimatoimiston kautta.

Ay-liike on antanut ymmärtää, että vuokratyössä olisi enemmän työturvallisuusongelmia kuin työsuhdetyössä.

”Vuonna 2006 alan yritykset työllistivät noin 23 000 työntekijää henkilötyövuosiksi muutettuna.” Päätoimisista vuokratyöntekijöistä 95 % oli työllistettyinä ja 80 % teki 31-40 tunnin työviikkoa; opiskelijat tekivät yleensä lyhyempää työviikkoa. Vuokratöitä tehdään eniten hotelli- ja ravintola-alalla, toimistotyössä, rakennustyömailla ja metallialalla.

HPL: Tutkimus osoittaa vuokratyöntekijöiden viihtyvän työssään hyvin (4.6.07)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s