Holmström: optiot olivat hyödyksi Yhdysvaltain rakennemuutoksessa

Historian menestynein suomalainen taloustieteilijä, MIT:n taloustieteen laitoksen esimies, professori Bengt Holmström on omistanut koko tieteellisen uransa kannustimien tutkimiseen. Hän kommentoi optioita (SK 23/07):

”Virheistä huolimatta optiokannustimilla on ollut positiivinen vaikutus Yhdysvaltain kansantalouteen. – – Täytyy hyväksyä, että syntyy myös vääränlaisia kannustimia. Sitten opimme niistä. Mutta ellei kokeilla, ei tapahdu kehitystäkään. – – Tässä tapauksessa olisi ollut parempi lykätä option tuomaa rahallista palkkiota myöhemmäksi tulevaisuuteen ja tehdä optiosta vähemmän likvidi. – – Jo ennen skandaaleja tutkija tiesivät, että yritysjohto voi tilapäisesti nostattaa kurssia väärällä tavalla.”

Muuten johto pyrkii maksimoimaan vain tietyn päivän kurssia huiputtaen markkinoita, mikä tosin on vaikeampaa kuin suorempien tunnuslukujen (esim. myynti tai voitto) manipulointi.

Holmströmin mukaan Yhdysvalloissa yrityksillä oli tarve rakennemuutokseen mutta johtajat eivät piitanneet omistajien edusta vaan halusivat pitää kiinni imperiumeistaan: ”[johtaja] ei hevin luovu yrityksen resursseista, joille hän roolinsa vuoksi näkee aina järkevää käyttöä. Johdon optiot helpottivat tätä luopumisen tuskaa.”

Johtaja on saatava hoitamaan yritystä melkein kuin omaansa

Yleensä omistajat eivät voi tietää sijoituksensa parasta yhtä hyvin kuin palkkajohtaja, joten palkkajohtajaa pitää kannustaa hoitamaan yritystä kuin omaansa. Optiot ovat vähiten huono tähän mennessä keksityistä keinoista. Näin johtajat ovat luopuneet käteisestä, koneista, tehtaista, työntekijöistä tms., joille on muualla ollut tuottavampaa käyttöä.

”Joskus tehokkainta on, ettei käytetä ollenkaan taloudellisia kannustimia. – – eri tarkoituksiin tarvitaan erilaisia kannustimia. – – Kaikki mitä tehdään, on jonkin kannustinjärjestelmän seuraus. Jos olet esimerkiksi rehellinen, se johtuu siitä, että sinua opetettiin niin, tai ehkä pelkäät, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen.”

Optiot eivät ole työntekijöiltä pois

Optiot ovat pois omistajilta, eivät keltään muilta. Siksi omistajien kannattaa käyttää optioihin vain ne eurot, jotka tuottavat takaisin yli euron verran. Joskus sama vaikutus on saatavissa halvemmilla kannustimilla, joskus ei. Johdon reipastuminen voi tietenkin olla riski saman yrityksen työntekijöille, mutta maailman työntekijät keskimäärin hyötyvät tehokkaammasta taloudesta ja sen tuomista korkeammista palkoista ja halvemmista hinnoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s