Heinäluoma erosi pakon edessä

Heinäluoman kansansuosio on ollut alusta alkaen olematonta ja kyselyissä hänen imagonsa on ollut hyvin heikko. Vaikka hän sai temppuiltua vaalitappionsa työryhmän selvitettäväksi ja siten unohduksiin, tuoreimmat gallupit ja häämöttävä kunnallisvaalitappio pakottivat taktikon eroamaan.

Näin Heinäluoma laskee saavansa myönteistä julkisuutta, kun ero tapahtuu ”hänen omasta aloitteestaan”, ja uskoo voivansa jatkaa taustavaikuttajana eduskuntaryhmässä. Tulevatkin puheenjohtajat tarvitsevat SAK:n tuen.

Vasemmistolinjalla vaalitappioon

Heinäluoman verotusta kiristävä ja julkisia menoja lisäävä vaaliohjelma höystettynä luokkavihaan kiihottavalla SAK:n mainoksella johti Sdp:n murskatappioon vuoden 2007 vaaleissa. Puheenjohtajaa vaadittiin eroaamaan, mutta hän nimitti taktisesti luottomiehensä Antti Kalliomäen ”selvittämään vaalitappion syitä”, mikä antoi yleisölle aikaa unohtaa tapahtuneen.

Edes oppositioasema ja talouden suhdannelasku eivät nostaneet Sdp:tä suurimmaksi puolueeksi. Tuoreen kyselyn mukaan Sdp on erityisen epäsuosittu 18-29-vuotiaiden keskuudessa, vihreätkin ovat sen edellä. Tuomiojaa kannattaa puheenjohtajaksi 36 % Sdp:n äänestäjistä, Heinäluomaa 24 %.

Puheenjohtajakisa

Erkki Tuomioja teki taktisen vedon vaatia neuvoa-antavaa jäsenäänestystä puheenjohtajasta. Heinäluomaa tukeva puolue joutuisi torppaamaan ajatuksen, mikä saisi Heinäluoman näyttämään entistäkin taktikoivammalta Don Eerolta. Syksyllä Sdp:llä on odotettavissa kunnallisvaalitappio, joka viimeistään olisi pakottanut Heinäluoman eroamaan. Eroaminen nyt oli ainoa tapa säilyttää kasvot ja edes jonkinlainen peliasema jatkon politikoinneissa.

Puheenjohtajakisan pääehdokkaita näyttäisivät olevan Tuomioja, Tarja Filatov, Miapetra Kumpula-Natri, Jutta Urpilainen ja Johannes Koskinen. Pääkirjoituksissa Tuomiojassa korostetaan vahvinta asiaosaamista ja laitavasemmistolaisuutta, Kumpula-Natrissa kohtalaista asia-, etenkin ympäristöosaamista, tuoretta äitiyttä ja SAK:n tukea, Urpilaisessa nuoruutta. Filatov on Heinäluoman tukija ja Koskinen vihamies. Guzenina-Richardsonia pidetään asiaosaamiseltaan erittäin heikkona mutta Tanja Karpelaakin tarkemmin laskelmoituna tuotteena. Mm. STTK:n Mikko Mäenpää on torjunut ehdokkuuden ja eräät muut vielä harkitsevat. Useimmilla tarkoitus on vain tuoda omaa nimeä esiin.

Heinäluoman johtoon nostanut puolue-eliitti haluaa seuraajaksi uskollisen Filatovin, joten muiden mahdollisuudet ovat heikommat. Lähinnä vain SAK:n mielenmuutos esim. Kumpula-Natrin taakse voisi muuttaa tilanteen, sillä järjestö on tiukasti Tuomiojaa vastaan.

Heinäluoman tukijat vastaan ne viisi

Demarin päätoimittaja Juha Peltonen halusi potkia päät irti ”niiltä viideltä” demarien omalta lausuntoautomaatilta, jotka ”onnistuvat nakertamaan tyhjäksi sen, mitä sosialidemokraatit kulloinkin esittävät tai tekevät”. Tiettävästi näitä ovat ainakin Tuomiojaa tukenut Liisa Jaakonsaari sekä Arja Alho. Ukkoutunut puoluejohto suvaitsee vain Filatovin, Guzenina-Richardsonin ja Viitasen kaltaisia kilttejä tyttöjä.

”Tältä paikalta olisi aika helppo vetää päät poikki niiltä viideltä, yksitellen tai vaikka kaikilta kerralla. Houkutuskin on aika suuri, eikä se itselleni olisi sen kummempi kuin mikä tahansa hetken huvitus. Monissa julkisissa tiloissa on sellaisia kiillotusautomaatteja, joilla veriroiskeet irtoavat bootsin kärjestä kätevästi.”

Sdp:n vaalissa tarjolla yllätys (Lapin kansa 16.2.)
Johannes Koskinen ja Tarja Filatov SDP:n johtajakisaan (HämSan 14.2.)
Demarin päätoimittaja niiden viiden listimisestä (Demari 15.2.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s