Erkki Tuomioja – ei-mies

EEC:tä, EU:ta, euroa ja ydinvoimaa vastustanut Tuomioja on kääntänyt takkiaan – ilmeisesti harkinnasta eikä opportunismista. Hän myös vastusti UKK-poikkeuslakia ja kieltäytyi asettumasta tämän valitsijamieheksi vuonna 1978. Kanttia tällaiseen perustuslaillisuuden puolustamiseen oli lähinnä vain muutamalla Kokoomuksen, SMP:n, RKP:n, liberaalien ja kristillisten kansanedustajalla, joista monista tuli näin poliittisia hylkiöitä.

EEC-vapaakauppasopimuksen vastustamisensa Tuomioja totesi myöhemmin vääräksi (”- – yliarvioin reaalisosialismin kestävyyden”). EU-jäsenyyden kannalle hän kääntyi 90-luvun alussa ja EMU:n puolesta hän äänesti vuonna 1998. Nyt hän hyväksyy ydinvoimankin vaikka vielä vuonna 2002 äänesti viidennen ydinvoimalan rakennuslupaa vastaan.

Väärää takinkääntöä on mielipiteen vaihtaminen opportunismista tai äänestäjien harhauttamiseksi. Oikeaa takinkääntöä on omien näkemysten analyyttinen tarkistaminen. Tuomiojan takinkäännöt tuntuvat painottuvan jälkimmäisiin.

Suomen Kuvalehti 3/2008 muistuttaa Tuomiojan 70-luvun idealismista s. 16 – 17):
”’Neuvostovastaiseksi’ leimatun Ydin-lehden päätoimittaja ei liittynyt Moskovasta johdettuun Rauhanpuolustajat-järjestöön Hän kantaa edelleen takkinsa kauluksessa juuriltaa läntisen Sadankomitean rauhanmerkkiä.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s