Arvonlisävero maksuun vasta kassalla?

Nähtävästi ministerit ovat jälleen saaneet kuningasajatuksen: YLE uutisoi juuri, että arvonlisäveroa suunnitellaan tulevaisuudessa perittäväksi vasta kaupan kassalla. Ajatuksena on, että veron osuus näkyisi paremmin kauppalaskussa ja sitä kautta kuluttaja hyötyisi todennäköisemmin tulevasta ruoan arvonlisäveron alennuksesta.

Muuten hyvä, mutta jälleen kerran näkyy, että joku ei ole lukenut kansantaloustieteen alkeitaan. On nimittäin hyvin tunnettua, että tasapainossa on yhdentekevää kuka veron maksaa, sen reaalinen kohtaanto kuitenkin asettuu täsmälleen samaksi. Eli jos kuluttaja vahtisikin veron osuutta, eipä hän kuitenkaan voisi vahtia sitä millaisen katteen kauppias ottaa jo pohjalla olevassa hinnassa. Siksi hinta muokkautuu niin, että lopputulos on täsmälleen sama. Se, mikä määrittää verotaakan, ovat markkinatasapainossa vallitsevat kysyntä- ja tarjontaelastisuudet, ei verotekninen kikkailu.

Tämä tietysti vielä sen lisäksi, että ruoan arvonlisäveron lasku on muutenkin typerä ajatus. Kun se lisää alvin diskriminatiivisuutta, se lisää myös sen kuollutta taakkaa. Lisäksi myös kallis ruoka on ruokaa; vaikka varakkaammassa taloudessa pienempi osa keskimäärin meneekin ruokaan, ei kuitenkaan niin paljon pienempi, koska ostettu ruoka on sitten selvästi laadukkaampaa. Tällöin veronalennuksen kustannuksista merkittävä osa menee keski- ja korkeatuloisille. Jos siis veronalennuksia halutaan, olisi parempi laskea korkeita alviprosentteja lähemmäs alempia, ja jos köyhiä halutaan tukea, selvittäisiin vähemmin kustannuksin samasta tulonsiirtovaikutuksesta, jos raha vain laitettaisiin sosiaalitukeen tai, mieluiten, veronalennuksiin negatiivisen tuloveron läsnäollessa.

2 kommenttia artikkeliin ”Arvonlisävero maksuun vasta kassalla?

 1. ”Tällöin veronalennuksen kustannuksista merkittävä osa menee keski- ja korkeatuloisille.”

  Ei millään pahalla, mutta tästä tulee väistämättä mieleen:

  Oppitunti sosiaalidemokratiaan

  Arvonlisäveroa ei voi siis laskea, koska enemmän ruokaan rahaa kuluttavat, keski- ja korkeatuloiset, hyötyvät siitä enemmän kuin köyhät. Arvonlisäveron laskeminen riistäisi siten köyhiä. On tämä sosiaalidemokratia ihmeellistä.

  Tykkää

  • No tuota, en minä toki kuvittele että tuo köyhiä ryöstäisi. Päin vastoin. Sanonpa vain — kuten tekstissäkin — että *jos* tuo tulonsiirtovaikutus välttämättä halutaan, tämä ei *ainakaan* ole se tehokkain tapa. Minun perusteeni ei siis edes tuolla oletuksella johda siihen että veronalennus pitäisi jättää tekemättä. Se johtaa, kuten sanottu, siihen että pitäisi ensin alentaa toisia veroja ja/tai jättää alentamatta jotta saadaan tehtyä tehokkaampia tulonsiirtoja, ja sitten lopulta siihen että pitäisi keinolla tai toisella lähetä liberaalimpaa tilaa myös taloudellisesti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s