Putinin puolueella on yksinvalta yli presidentin

Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueella on duumassa määräenemmistö, joka voi torjua presidentin veto-oikeuden, säätää haluamansa lait ja tyrmätä presidentin lakiehdotukset. Siksi Vladimir Putin on Venäjällä yksinvaltias kunnes hänen puolueensa syrjäyttää hänet johdostaan. Erittäin epätodennäköinen vaihtoehto tälle olisi, että kilpailevat puolueet saisivat enemmistön.

Myös alueelliset lait ovat pitkälti Putinin käsissä. Pääministerin asema on toisarvoinen, puoluejohtajuus on vallan avain kuten Neuvosto-aikanakin. Mikäli presidentti Dmitri Medvedev erottaisi Putinin, duuma ei hyväksyisi ketään seuraajaksi ja voisi erottaa Medvedevin virkasyytepykälän avulla.

FSB:n (ex-KGB:n), jota Putin aiemmin johti, katsotaan olevan ainoa Putinin kanssa tasaveroisesti kilpaileva valtapooli, mutta nyt osapuolet ovat sovussa – tai kauhun tasapainossa. FSB:n sisälläkin käydään valtakamppailua, eikä sieltä nyt löydy voimia täyteen Putinin haastamiseen esimerkiksi Yhtenäisen Venäjän kautta. Putinin salamurhaaminen tai kaappaaminenkin vuoden 1991 tapaan (jolloin Putin KGB:n työntekijänä katsoi katkerana KGB-johtoisen vallankaappauksen kuivumista kokoon armeijan haluttomuuden sekä Jeltsinin johtaman passiivisen vastarinnan edessä) tuntuu epätodennäköiseltä.

Putinin valta-asemasta kirjoittaa tarkemmin Upin erikoistutkija Igor Torbakov:
HS: Putinin yhteistyö Medvedevin kanssa voi johtaa nokitteluun

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s