Palkkoja on nostettu 12,5 %, vaikka Bkt on melkein 2005-tasoa ja työttömyyttä oli silloinkin liikaa

Palkkoja on nostettu 12,5 %, nimellisesti 33 %, vaikka Bkt on lähes ennallaan. Oliko vuonna 2005 niin huonot palkat, ettei niillä voinut elää? Jos työllisyys oli silloinkin liian huono, miksi vaaditaan nyt noin paljon korkeampia palkkoja, jotta yhä harvempi saisi töitä?

Ansiotasoindeksi on 33,2 % korkeampi kuin vuonna 2005, naisilla 35,5 %. Reaalisesti tämä tekee noin 12,5 %. Bkt on vain 3,7 % korkeampi ja polkenut paikallaan viime vuodet. Peruskoulumatematiikallakin näkee, että palkkoja on korotettu liikaa, vaikka työttömyydestä päätelleen ennestäänkin minimipalkat olivat liian korkeita.

Luettelen ja puin ay-liikkeen vakiovastauksia alla.

”Mutta nämä palkathan on hankittu työtaisteluin!”

EK hankki vuoden 2005 palkkatason vuosikymmenten työtaisteluilla. Silti se joutui antamaan periksi siitäkin ja sitten vielä siitä ja sitten vielä siitä. Työtaisteluilla hankitaan sopimus vain määräajaksi, sitten pitää neuvotella uudessa tilanteessa siihen sopiva uusi sopimus, mieluiten sellainen, että se tekisi entistä useamman työllistämisen kannattavaksi.

”Ei voi tehdä tuollaista yksipuolista sopimusta. Jos EK haluaa saada, sen pitää myös tasapuolisesti antaa.”

Ei tuollaista sanottu 2007 tai muulloinkaan, kun palkkoja vain korotettiin yksipuolisesti.

Ei nyt olla laskemassa palkkoja siksi, että EK saisi mannaa, vaan siksi, että nyt palkat ovat niin korkeita, että vain liian harva kannattaa niillä työllistää. Näistä moni ehkä voisi pitää palkkansa, kunhan sallittaisiin alempikin palkka niille, joiden työpaikka on muuten vaarassa tai jotka nyt eivät työttöminä saa mitään palkkaa. Jokainen, jonka joku haluaa palkata jollain summalla, pitäisi voida palkata, jos hän siihen suostuu. Ketään ei pitäisi jättää vaille työtä, johon hänet kannattaa palkata.

”On väärin käyttää lakonmurtajia Postin lakossa”

Postinkantajille esitetään samantasoisia työehtoja, joilla kilpailevat jakajat tekevät töitä SAK:n Team-liiton sopimuksella. 4 tunnin työpäivällä saisi puolet 3000 euron kuukausipalkasta. Sekin on koulutukseen nähden paljon alalla, jolla työntekijöillä on jatkuvasti yhä vähemmän käyttöä digitalisaation vuoksi.

Jos työ ei kelpaa, on hienoa, että joku toinen suostuu sen tekemään, talkoilla tai ilman. Sehän todistaa, että palkat eivät ole liian matalia. Ilmeisesti niitä pitäisi laskea niin, että kaikki halukkaat kannattaisi työllistää ja työtä tekevät eivät enää olisi niin etuoikeutettuja.

Lisää aiheesta: Työ ja ammattiliitot (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s