Kollektivismin vaikutus Japanin toipumiseen

90-luvun alussa Japanissa puhkesi osake- ja asuntomarkkinakupla. Siinä missä IT-kuplan puhjettua USA:n talous toipui muutamassa kuukaudessa, Japanin toipuminen kesti yli kymmenen vuotta. Tämä johtui siitä, että vapaaseen markkinatalouteen oleellisena osana kuuluvan prosessin, luovan tuhon (Creative Destruction), ei annettu toimia. Sen sijaan, että tehottomien pankkien ja firmojen oltaisiin annettu kaatua, Japanin valtio keskuspankin johdolla ryntäsi pelastamaan hätää kärsivät.

Mutta miksi Japani uhrasi yli kymmenen vuotta tervettä talouskasvua? Alan Greenspan arvioi kirjassaan The Age of Turbulence, että syy oli kulttuurinen. Japanilaiset kokivat, että heillä oli kollektiivinen velvollisuus ehkäistä kasvojen menetys: yli kymmenen vuotta kestänyt stagnaatio sosiaalisine ongelmineen oli pienempi paha kuin antaa muutaman yksilön menettää kasvonsa.

Tuloksena tehottomat firmat pysyivät pystyssä, mikä johti tuottavuuden laskuun. Pankit ajautuivat vaikeuksiin pitkiksi ajoiksi, mikä ehkäisi lainanantoa. Tämä supisti Japanin rahavarantoa, mikä johti deflaatioon.

Vaurautta ja hyvinvointia luova vapaa markkinatalous ei siis ainoastaan tarvitse vapaita markkinoita toimiakseen: yksilöllisyyden arvostuksen tulee näkyä niin onnistumisien kuin tappioidenkin sallimisessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s