Anna Kontula: prostituoidun valintaa on kunnioitettava; valtavirtafeminismimme on Dvorkinin saastuttamaa

Sosiologi Anna Kontulan mukaan suomalaisprostituoidut ovat itsenäisiä ja heidän valintaansa tulee kunnioittaa, mutta suomalaisfeminismin valtavirran taustalla Andrea Dvorkinin äärimiesvihamieliset ajatukset, jossa naisen vaatimakin heteroseksi on väkivaltaa naista kohtaan.

Sosiologi Anna Kontula on Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu (Tampere) ja puoluevaltuuston jäsen, entinen vasemmistonuorten ja vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja, joka tunnetaan mm. aloitteistaan ilmasotaharjoituksen ja keskitetyn aterianvalmistuksen kieltämiseksi. Hänen väitöskirjansa Punainen eksodus tarkastetaan lokakuussa.

Miesvihamielinen feminismi

Feministi Kontulan mukaan suomalaisen valtavirtafeminismin taustalla ovat radikaalifeministi Andrea Dvorkinin ajatukset: ”Dvorkinin mukaan heteroseksi on aina miehen naista kohtaan harjoittamaa väkivaltaa – siis myös silloin, kun nainen haluaa seksiä ja mies ei. Radikaalifeminismissä miehiin yhdistetään kaikki paha ja demoninen, naisiin taas kaikki hyvä ja puhdas.(HS 7.9.08)

Tämä ei tarkoita, että useimmat feministit ajattelisivat johtavien feministien valtavirran tavoin tai että näilläkään kaikilla tuo ajatus olisi tietoinen.

Kiltti ja terve tyttö unelmatyössä

Kontulan haastatteluissa osoittautui, että useimmat seksityöntekijät ”olivat lapsina vastuullisia ja kilttejä tyttöjä, jotka saivat hyviä numeroita”. Mielenterveysongelmia tai lapsuuden traumoja ei taustatekijöiksi löytynyt.

Useimmille prostituutio on lyhytaikainen työ, esimerkiksi opiskeluaikana, jolloin parin tunnin työllä voi tuplata kuukausitulonsa, palkka kun on 100-150 euroa puolesta tunnista. Useilla olisi paljon muitakin työmahdollisuuksia. Moni kehuu työnsä vapautta ja itsenäisyyttä sekä kertoo murtavansa naisen jäykkiä roolimalleja. Pieni prosentti kokee työnsä nautinnolliseksi unelmatyöksi, mutta useimmille se ei ole elämäntapa, vain tapa yhdistää rahan hankinta ja seikkailullinen elementti.

Kontulan mukaan seksityöläisten asiakkaat käyttäytyvät yleensä hyvin ja terveyskeskuslääkäri tai yökioskin myyjä tekee vaarallisempaa työtä. Suurin riski ovat yhteiskunta ja viranomaiset, stigma, vaikkakin katuprostituution kieltäminen on tehnyt työn entistä vaarallisemmaksi.

Krp:n mukaan Suomessa on 500 prostituoitua, mutta Kontulan mukaan vuosittain jopa 8000, kun muutaman kerran tilapäisharrastajat lasketaan mukaan.

Prostituoidut stigmatisoidaan, jotta tytöt eivät vapautuisi seksuaalisesti

”Seksityöntekijöiden rankaisu [paheksunnalla] toimii pelotuksena muille naisille, jotta he eivät alkaisi harrastaa sopimattomia seksisuhteita. Nuoret tytötkin muokkaavat käyttäytymistään sen mukaan, etteivät leimautuisi huoriksi.”

Kontulan mukaan alalla on silti myös kovien huumeiden käyttäjiä sekä parittajien uhreja, ja osa ongelmista johtuu seksityön tiukasta sääntelystä lailla. Toisaalta tuloja tarvitseville huumeriippuvaisille prostituutio on inhimillisempi valinta kuin useimmat vaihtoehdot kuten diilerin seksiorjaksi antautuminen tai huume- tai omaisuusrikollisuus. Parempiosaiset seksityöntekijät eivät koe parittajia sen kummemiksi kuin McDonaldsin esimiehiä.

Äärivasemmistolainen kristitty

Kontula on pioneerikasvatuksen läpikäynyt ääripunaisen Pispalan perheen vesa, jolle tuutulauluiksi laulettiin lahtarin tappamisesta. Kontulan työhuoneessa on Che Guevara -rihkamaa. Prostituution huonoimpana puolena hän näkee sen, että se on osa kapitalismia, mutta kieltolakeja hän ei hyväksy. Hän on yhteiskunnallinen aktivisti ja on ryhtynyt seksityöläisten ammattiliiton Salli ry:n puheenjohtajaksi.

Kontulan mukaan Vasemmistoliitossa monet ”vanhat sedät” kieltäytyvät puhumasta hänen kanssaan tai heittävät asian vitsailuksi

HS: Seksityöläisen asialla (Anna Kontula)
Wp: Anna Kontula
Salli ry. Seksialan ammattiliitto. Argumentteja seksityötä rajoittavaa lainsäädäntöä (mm. parituskielto) vastaan
VS: Makuukamaripuuhat poliisin valvontaan
VS: Kieltolakimme tuoneet Suomeen prostituutiomafian

3 kommenttia artikkeliin ”Anna Kontula: prostituoidun valintaa on kunnioitettava; valtavirtafeminismimme on Dvorkinin saastuttamaa

 1. Tämä teksti on täysin Kontulan luomaa fantasiaa feministeistä. Yhdysvaltalaista radikaalifeminismiä ei voi hyvällä tahdollakaan rinnastaa Suomen valtavirta-feminismiin. Tämä on propagandaa, jota on hyvin herkullista viljellä mediassa (saa kaikki hyväuskoiset miehet puolelleen), mutta todellisuuspohjaa sillä ei ole. Kontula kutsuu itseään feministiksi, mutta miettisin kaksi kertaa, onko hän todella sitä, vai vain aisankannattaja. Feministeistä suurin osa haluaa puolustaa naiseutta ja naisia, kuin myös muita eläviä olentoja – eivätkä tavaa A. Dworkinin säkeitä.

  Amerikkalainen Andrea Dworkin oli erittäin traumatisoitunut ihminen, jonka entinen hollantilainen aviomies hakkasi häntä, kunnes Andrea pääsi pakenemaan. Pakoreissua kesti vuoden, kun mies jahtasi häntä. Andrea toimi hollannissa rahattomana myös prostituoituna, kun pakeni. Lopulta hän pääsi takaisin Yhdysvaltoihin, kun huumediileri maksoi hänen lentolippunsa hänen suostuttua tuomaan huumeita USA:han. Andrea epätoivoissaan otti riskin, koska jos hän jäisi kiinni ja joutuisi vankilaan, olisi hän edes siellä turvassa ex-mieheltään.

  Emme voi pitää Andrea Dworkinin sanoja kenenkään muun sanoina, kuin hänen ominaan, jotka olivat traumaattisen menneisyyden värittämiä. Tiedämme ihan hyvin Suomessakin, millaista kauhua parisuhdeväkivalta tarkoittaa uhrille (kuoleehan puolison kädestä 300 naista vuosittain).

  Dworkin toimi myös prostituoituna ja ryhtyi jälkeenpäin vastustamaan prostituutiota ja pornografiaa, koska niissä naisen seksuaalisuus alennetaan kauppatavaraksi.

  Seksuaalisesti vapautunut nainen ei ole prostituoitu, joka lähinnä jäljittelee äänteitä ja teeskentelee asiakkaalle. Seksuaalisesti vapautunut nainen on sellainen, joka on löytänyt henkisessä mielessä itsensä ja on löytänyt oman seksuaalisen nautintonsa, jolla ei ole mitään tekemistä seksiteollisuuden luomien irvikuvien kanssa naisen seksuaalisuudesta.

  Artikkeli on harvinaisen paikkaansapitämätön ja epä-asiantunteva monin tavoin.

  Tykkää

 2. Tuomitsen prostituution, koska se on toimintaa, joka ei kehitä yhteiskuntaa, vaan hajoittaa sitä.

  Prostituoidut ovat kanssaan käymieni keskustelujen pohjalta hyvin itsekeskeisiä:

  – kun kysyn, mitä heillä on sanottavaa lapsille, jotka ovat juuri menettäneet isänsä, kun tämä on jäänyt kiinni käytöstä? Heillä ei ole sanottavaa ja he kieltävät vastuunsa. Minusta heillä on sosiaalinen vastuunsa, kuten kenellä tahansa ihmisellä, joka ryhtyy suhteeseen varatun ihmisen kanssa. (Tietenkin miehillä on vastuunsa, mutta se ei poista prostituoidun henkilökohtaista moraalista vastuuta).

  – kieltäessään sosiaalisen vastuunsa (heillä on omasta mielestään oikeus tehdä mitä haluavat, jopa enemmän kuin muilla, mutta ei ikinä velvollisuuksia), heillä ei myöskään ole oikeutta olla osa yhteiskuntaa

  – eli: Sallin pyrkimykset ovat turhia, koska vastuuta ei kanneta

  Prostituoidut eivät ansaitse paikkaa yhteiskunnassa.

  Tykkää

  • Voit tuomita uskottomuuden ja siinä auttamisen. Useimmat syrjähypyt eivät tapahdu prostituoitujen vaan muiden kanssa. Monet naiset harjoittavat seksiä sellaisten miesten kanssa, joista he eivät tiedä alkuunkaan kaikkea. Ei sinulla ole oikeutta kieltää heitä elämästä haluamallaan tavalla. Siksi vika on siinä, joka on uskoton, ei siinä toisessa, ellei hän tietoisesti auta pettämisessä, ja silloinkin hänessä on vain pienempi vika.

   Tuomitset ilmeisesti niiden ihmisten seksuaalisuuden, jotka harrastavat seksiä vain seksin vuoksi eikä rakkauden. Monet harrastavat molempia. Monesta seksi rakastuneena on parasta ja pelkkä seksi on parempaa kuin ei mitään. Ilmeisesti sinun seksuaalisuutesi on jotenkin rajoittunutta ja siksi et edes ymmärrä, mitä minun pääni sisällä liikkuu, kun harrastan seksiä. Ihmiset ovat niin erilaisia, ettei omien kieroutuneiden aivojen perusteella pidä liikaa kuvitella tietävänsä sitä, mikä on muille parasta.

   Jos seksistä ottaa rahaa vapaaehtoiselta, ei siinä ole mitään pahaa. Buddhalaisia, homoja, transvestiitteja, gootteja ja pitkätukkaisia miehiäkin tuomitaan siksi, että he ”hajottavat yhteiskuntaa”. Live and let live!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s